MULTİNODÜLER GUATRLI VE TİROİD PAPİLLER KANSERLİ DOKUDA D VİTAMİNİ RESEPTÖR DÜZEYİ - ÇİLİBAŞ, RABİA EFE (Fırat Üniveristesi, 2015)
Tiroid karsinomları malign endokrin tümörler içerisinde en sık görüleni olup tüm kanserlerin yaklaşık %1'ini, kansere bağlı ölümlerin ise yaklaşık %0,2'sini oluşturur. Vitamin D'nin kemik döngüsü ve kalsiyum metabolizmasındaki klasik etkilerine ek olarak, antiproliferatif ve diferansiye edici etkileri tiroid kanseri gibi kanserlerde görülür. Bu çalışmanın amaçı, normal tiroid dokusu, papiler tiroid kanserli doku ve multinodüler guatrlı dokuda immünohistokimyasal yöntem ile VDR ekspresyonunu değerlendirmek ve sonuçları karşılaştırmaktır. Çalışmaya 2000-2014 yılları arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi KBB Kliniği'nde yaşları 20-60 yaş arasında olan, tiroidektomi uygulanan ve patoloji sonucu papiller tiroid karsinomu olarak raporlanan 30 hasta ile patoloji sonucu nodüler guatr olarak raporlanan 30 hasta dahil edildi. Kontrol grubu 20-60 yaş arasında olan, Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli Tıp Birimi'nde yapılan 30 ceset otopsisinden makroskopik lezyon saptanmayan ve patolojik incelemede normal tiroid dokusu olduğu teyid edilen dokulardan oluşturuldu. Elde edilen tüm doku kesitlerine VDR'ye karşı geliştirilmiş primer monoklonal antikor immüno-histokimyasal olarak uygulandı. Kesitler VDR antikoru ile immünohistokimyasal olarak boyandıktan sonra tüm spesmenlerin boyamaları semikantitatif olarak uzman patolog tarafından değerlendirildi. Boyanma yoksa ya da %10'un altında boyanma olduğunda (0), hafif derecede boyanma varsa (+) (%10-30 hücre boyanması), orta derecede boyanma varsa (++) (%31-60 hücre boyanması), belirgin derecede boyanma varsa (+++) (>%60 hücre boyanması) puan şeklinde skorlanarak değerlendirildi. Bu çalışmada papiller tiroid karsinomu, multinodüler guatr ve normal tiroid dokusunda VDR tutulumu araştırılarak hem boyanma yaygınlığı hem de boyanma yoğunluğu açısından değerlendirilmiş olup gruplar arasında farklılık bulundu. Bu farklılık her üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı idi (p<0.05). Yaş ve cinsiyet ile boyanma yoğunluğu ve boyanma yaygınlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmadı. Sonuç olarak bu çalışmada tiroid papiller karsinomunda, multinodüler guatrda ve normal tiroid dokusunda VDR tespit edilmiştir. Bu çalışmada papiller tiroid karsinom dokusundaki VDR tutulum düzeyinin multinodüler guatr dokusuna ve cesetlerden alınan normal tiroid dokusuna göre daha yüksek olması, papiller tiroid karsinomu patogenezinde VDR'nin önemli bir faktör olabileceğini düşündürmektedir.

Thyroid carcinoma is the most common malignant endocrine tumours and accounts for approximately 1% of all cancers and about 0.2% of cancer-related deaths. In addition to the conventional effect of vitamin D on bone turnover and calcium metabolism, antiproliferative and therapeutic effects are observed in differentiated cancers such as thyroid cancer. The goal of this study is to evaluate the VDR expression using immunohistochemistry method in normal thyroid tissue, papillary thyroid cancer tissues and multinodular goiter tissue and to compare the results. Between year of 2000 and 2014 at Fırat University Hospital ENT Clinic years, 30 patients, aged 20-60, who underwent thyroidectomy, reported as pathologically papillary thyroid carcinoma and other 30 reported as goitre nodules are included in this research. The control group is composed of by obtaining normal thyroid tissue confirmed as a result of pathological examination of 30 bodies autopsy, in which macroscopic lesions are not detected; the autopsies carried out on bodies aged 20-60 and conducted at Elazığ Education and Research Hospital, Department of Forensic Medicine. Primary monoclonal antibody was performed immunohistochemistry enhanced against VDR in all resulting tissue sections. after sections were stained immunohistochemically with VDR antibodies, all those specimens staining were evaluated by a pathologist expert semiquantatively. If there is no staining or when staining is less than 10% (0), if there is mild staining (+) (10-30% cells staining), if there is moderate staining (++) (% 31-60 cells staining) and if there is significant staining (+++) (> 60% cells staining), points were evaluated accordingly. In this study, papillary thyroid carcinoma, multinodular goiter and VDR involvement have been researched; as a result, differences were found between the groups in terms of both staining prevalence and staining intensity. This was a statistically significant difference among the three groups (p<0.05). A statistically significant correlation was not detected between age and gender with staining intensity and staining prevalence. As a result, VDR is detected in thyroid papillary carcinomas multinodular goiter and normal thyroid tissue in this study. In this study, VDR involvement level of papillary thyroid carcinoma is higher than multinodular thyroid tissue and normal thyroid tissue taken from corpses, so this implies VDR may be an important factor papillary thyroid carcinoma pathogenesis.
Vitamin d receptor level in multinodular goiter tissue and papillary thyroid cancer
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz