MALATYA PÜTÜRGE YÖRESİNDE ÇIKARILAN PİROFİLLİT MALZEMESİNİN BETON AGREGASI OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - ÖZKAYA, HARUN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada, Malatya Pütürge İlçesinde bulunan pirofillit (phyllite) kayacının beton agregası olarak kullanılabilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Pütürge, Malatya iline yaklaşık 74 km uzaklıkta bulunmaktadır. Pütürge'nin güneyinde 15 km uzunluğunda bir kuşakta yaklaşık 25 dolayında pirofillit çeşiti saptanmıştır ve 10 ocak açılmıştır[8]. Bu ocaklardan Taşmış Köyü'nde bulunan ocaktan alınan örnekler konkasörle kırılarak granülometrik hale getirilmiş malzeme ile standartlara uygun olarak agrega deneyleri ve bazı sertleşmiş beton deneyleri yapılmıştır.Agrega deneyi olarak elek analizi ve tane büyüklüğü dağılımı tayini, agregalarda parçalanma direncinin tayini, özgül ağırlık, su emme tayini ve MgSO4 sağlamlık denemesi deneyleri yapılmıştır. Bu deneyler sonucunda agreganın aşınma kaybı %28, özgül ağırlığı 2,67, doygun yüzey kuru ağırlığı 2,70, absorbsiyon yüzdesi 0,9, MgSO4 sağlamlık denemesine göre kayıp ortalama kayıp yüzdesi %22 olarak ölçülmüştür.Beton deneyi olarak sertleşmiş betonun yoğunluğunun tayini, ultrasonik puls geçiş hızı deneyi, yüzey sertliği deneyi, basınç dayanımı, eğilme dayanımı, yarmada çekme dayanımı, çarpma etkisi ve yüksek sıcaklık etkisi deneyleri yapılmıştır. Buna göre sertleşmiş betonun kuru birim hacim ağırlığı 2,08 civarında, ultrasonik puls geçiş hızı Uh=3778,3m/sn, yüzey sertliği ortalama 20,92, 28 günlük betonun ortalama basınç dayanımı 21,17 MPa, eğilme dayanımı 1,20 MPa, yarmada çekme dayanımı 2,08 MPa, çarpma deneyinde numunenin 140 vuruş sayısına kadar direnç gösterdiği görülmüştür ve ayrıca yüksek sıcaklık etkisine maruz kalan numunelerin 1450oC'ye kadar dayanım gösterdiği deneylerle saptanmıştır.Deneyler sonucunda bulunan değerler TS EN standartlarına göre analiz edilmiş olup sonuçlar sayısal olarak verilmiştir. Elde edilen sonuçlardan kullanılan agrega ile üretilen betonun basınç dayanımının ve eğilme dayanımının çok yüksek olmadığı ancak çarpma dayanımı ve yüksek sıcaklığa karşı iyi direnç gösterdiği gözlenmiştir.

In this paper, it is purposed searching usability of pyrophillite (phyllite) rock for concrete aggregate which is found in Pütürge district of Malatya. Pütürge is located 74 km away from Malatya. On the south side of Pütürge there are 25 type of pyrophillite detected around 15 km long zone and 10 mine opened around there [8]. Those samples have brought to granulometric state by broken with rock crusher and aggregate tests and some hardened concrete tests have done in accordance with standards.Sieve analysis, grain size range investment, resistance to fragmentation of aggregrate investment, weight density and water absorption investment and MgSO4 hollow drill testing have done as aggregate experiences. At results of these experiences abrasion loss of aggregate was measured 28%. Weight density was measured 2.67. Unit weight in saturated state was measured 2.70. Absorption percentage was measured 0.9. Average loss percentage of MgSO4 hollow drill testing was measured 22%.Density of hardened concrete investment, ultrasonic pulse transmission rate investment, surface hardness investment, compressive strength, flexural strength, tensile splitting strength, impact effect and high temperature effect investments have done as concrete experiments. At the result dry unit weight of hardened concrete was measured around 2.08. Ultrasonic pulse transmission rate was measured Uh=3778,3m/sn. Surface hardness was measured around 20.92. Compressive strength of 28 days waited concrete was was measured 21.17 MP. Flexural strength was measured 1.20 MP, tensile splitting strength was measured 2.08 MP. On impact effect sample has resisted 140 number of strokes. And also samples which have subjected to high temperature have resisted around 1450 oC.At the results of experiences, obtained results have analyzed by TS EN standards and have given quantitatively. Obtained results by producing concrete with using this aggregate are not very high for compressive strength and flexural strength. But that concrete has resisted well on impact effect and high temperature.
Pyrophyllite material from the region Pütürge Malatya usability of concrete aggregate investigation
Keywords: İnşaat Mühendisliği