Bir herpes gestasyones olgusu - Kökçam, İbrahim; Şimşek, Mehmet; Koç, Ağa; Bozlak, Nurten (My University, 1999)
Amaç: Nadir görülen bir herpes gestasyones olgusunun sunumu. Çalışmanın Yapıldığı Yer: F.Ü. Tıp Fakültesi Dermatoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalları. Materyel ve Metod: 20 haftalık gebe, gövde ve ekstremitelerindeki kaşıntılı döküntüler sebebiyle dermatoloji polikliniğine gönderildi. Bulgular: Özellikle göbek çevresinde daha yoğun olmak üzere karında kaşıntılı polisiklik ürtiker benzeri papül ve plaklar vardır. Benzer lezyonlar sırtta, göğüste ve ekstremitelerde de vardı. Histopatolojik bulgular herpes gestasyones ile uyumlu idi. Sonuç: Herpes gestasyones kaşıntı ve deri lezyonları ile karakterize gebeliğin nadir otoimmün bir hastalığıdır. Klinik olarak tanı konabilirse de histopatolojik ve immünopatolojik çalışmalarla tanı doğrulanabilir. Tedavide lokal yöntemler ve sistemik steroidler kullanılır. Kaşıntılı gebelik dermatozları arasında herpes gestasyones de hatırlanmalıdır.
Keywords: Otoimmün hastalıklar; Plak; Gebelik; Gebelik komplikasyonları; Steroidler; Kaşıntı; Papül; Dermatozlar; Herpes gestasyones; İkiz gebelik; İkizler; Gebelik; çoğul; Deri hastalıkları; vezikülöbüllöz; Deri lezyonları; Kortikosteroidler; Kortikosteroid tedavisi; Adrenal korteks hormonları