KEBAN BARAJ GÖLÜNDEKİ (ELAZIĞ-TÜRKİYE) AMATÖR OLTA BALIKÇILIĞI KAYNAKLI ATIKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ - BULUT, MUHAMMET (Fırat Üniveristesi, 2026)
Sulak alanların en büyük sorunlarından biri kirlilik olup, bu durum sucul ekosistemlerdeki canlı türlerini olumsuz etkilemektedir. İnsan kaynaklı deniz çöpü, özellikle naylon, polietilen ve polipropilen ve kurşun gibi malzemelerden oluşarak tatlı su ekosistemlerini tehdit etmektedir. Amatör balıkçılık faaliyetlerinden kaynaklanan bu atıklar, kirletici türlerin yerleşimi için ekosistem dengesini bozmakta ve çevresel sorunlara yol açmaktadır. Plastik atıklar zamanla mikroplastiklere dönüşerek sucul canlılar, deniz araçları ve ekonomik faaliyetler üzerinde ciddi olumsuz etkilere neden olmaktadır. Ancak, tatlı su ekosistemlerindeki plastik kirliliği konusunda yeterli çalışma yapılmamış olup, bu alanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Keban Baraj Gölü'nde yürütülecek çalışma, amatör balıkçıların faaliyetlerinden kaynaklanan plastik ve kurşun gibi atıkları değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma süresince Keban Baraj Gölünde en fazla avcılık yapılan 6 bölgede ayda 4 kez toplamda 16 kez (Keban, Ağın, Çemişgezek, Pertek, Elemi, Yurtbaşı balıkçılık alanları) örneklemeler yapılacaktır. Bu örneklem hem anket hem de arazi çalışması ile karma şekilde yürütülecektir. Araştırmada, balıkçıların yaş grupları, deneyimleri ve amatör balıkçılık belgesi durumlarına göre sucul ortama bıraktıkları atık miktarları istatistiksel olarak incelenecektir. İçme suyu kalitesine sahip bu sulak alanlarda Amatör olta balıkçılığı kaynaklı kirlilik yükünün hesaplanması sürdürülebilir balıkçılık açısından önemli olacaktır.

One of the biggest problems facing wetlands is pollution, which has a negative impact on the species living in aquatic ecosystems. Human-generated marine debris, particularly made of materials such as nylon, polyethylene, polypropylene, and lead, poses a threat to freshwater ecosystems. These wastes, originating from recreational fishing activities, disrupt ecosystem balance by facilitating the establishment of invasive species and leading to environmental issues. Plastic waste eventually breaks down into microplastics, causing serious negative effects on aquatic life, marine vessels, and economic activities. However, there has been insufficient research on plastic pollution in freshwater ecosystems, and further studies are needed in these areas. The study to be conducted at Keban Dam Lake aims to assess plastic and lead waste generated by amateur fishing activities. During the research period, sampling will be conducted 4 times a month in 6 areas where fishing is most prevalent in Keban Dam Lake, totaling 16 times (Keban, Ağın, Çemişgezek, Pertek, Elemi, and Yurtbaşı fishing areas). This sampling will be conducted using a combination of surveys and fieldwork. The study will statistically analyze the amount of waste left in the aquatic environment by fishermen according to their age groups, experience, and amateur fishing license status. Calculating the pollution load caused by amateur fishing in these wetlands, which have drinking water quality, will be important for sustainable fishing.
Assessment of waste from amateur angling in Keban Dam Lake (Elâzığ-Turkey)
Keywords: Balıkçılık Teknolojisi