EGZERSİZ VE SAĞLIKLI BESLENMENİN HAFİF ŞİŞMAN KADINLARDA BAZI KAN PARAMETRE DÜZEYLERİ VE ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ - ŞENGÜN, NEZİHE (Fırat Üniveristesi, 2023)
Yanlış beslenme ve sedanter yaşam koşullarına bağlı olarak gelişen vücut ağırlığındaki artışa paralel olarak sağlık üzerindeki olumsuz etkisi değişiklik göstermektedir. Bu bağlamda çalışmamızda biyokimyasal parametrelerin, hormonların, sitokinlerin ve malondialdehit (MDA) düzeyindeki değişimlerin egzersiz, beslenme veya kombine müdahalenin etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 18-28 yaşları ve beden kütle indeksi (BKİ) 25.0-29.9 kg/m2 arasında olan 48 kadın öğrenciden kontrol (K), egzersiz (E), sağlıklı beslenme (SB) ve egzersiz+sağlıklı beslenme (E+SB) olmak üzere 4 grup oluşturulmuştur. Çalışma süreci olan 8 haftanın başlangıç ve bitiminde antropometrik ölçüm ve serum örnekleri alınmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 kabul edilmiştir. Çalışmamızdan elde edilen bulgulara göre, E+SB grubunda vücut ağırlığı, BKİ, vücut yağ kütlesi, vücut yağ yüzdesi düzeylerinde anlamlı düşüş olduğu (p?0.0001), K grubuna göre diğer tüm grupların iç yağlanma derecesi, bel çevresi ve kalça çevresinde farklılık olduğu, bel kalça oranının E+SB grubunda anlamlı değişiklik gösterdiği, kreatin düzeyinin E grubunda, üre, total kolesterol, HDL kolesterol, glukoz ve insülin düzeylerinin SB grubunda anlamlı değişiklik gösterdiği, leptin düzeyinin K grubunda anlamlı değişiklik gösterdiği (p=0.014), ghrelin düzeyinin SB grubunda anlamlı değişiklik gösterdiği (p=0.003), irisin düzeyindeki en yüksek anlamlı artışın E grubunda olduğu (p=0.002), GDF15 düzeyinin tüm gruplarda artış gösterdiği, MDA düzeyinin E grubunda anlamlı değişiklik olduğu bulunmuştur (p=0.018). Vücut ağırlığının BKİ, vücut yağ kütlesi, vücut yağ yüzdesi ile BKİ'nin vücut yağ kütlesi ve vücut yağ yüzdesi ile pozitif yönde anlamlı ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir (p<0.01). İrisin düzeyinin MDA düzeyi (p<0.01) ile GDF15 düzeyinin BKİ düzeyi (p<0.05) ile negatif yönde korelasyon gösterdiği saptanmıştır.

The negative impact of an increase in body weight due to poor nutrition and sedentary lifestyle conditions varies. In this context, our study aimed to examine the effect of exercise, nutrition or combined intervention on changes in biochemical parameters, hormones, cytokines and malondialdehyde (MDA) levels. The study consisted of 48 female students aged between 18-28 years with a body mass index (BMI) between 25.0-29.9 kg/m2, who were divided into four groups: control (C), exercise (E), healthy nutrition (HN), and exercise+healthy nutrition (E+HN). Anthropometric measurements and serum samples were collected at the beginning and end of the 8-week study period. A significance level of p<0.05 was accepted. According to our results, there was a significant decrease in body weight, BMI, body fat mass, and body fat percentage in the E+HN group (p?0.0001). There were significant changes in visceral fat degree, waist circumference, and hip circumference in all groups compared to the C group. The waist-hip ratio significantly differed in the E+HN group; creatine level in the E group; urea, total cholesterol, HDL cholesterol, glucose, and insulin levels in the HN group; leptin level in the C group (p=0.014), and ghrelin level in the HN group (p=0.003). The highest significant increase in irisin level was observed in the E group (p=0.002). The GDF15 level increased in all groups, while the MDA level significantly differed in the E group (p=0.018) compared to other groups. Positive correlations were found between body weight and BMI, body fat mass, and body fat percentage, as well as between BMI and body fat mass and body fat percentage (p<0.01). Irisin level negatively correlated with MDA level (p<0.01), and GDF15 level negatively correlated with BMI level (p<0.05).
Examining the effect of exercise and healthy nutrition on some blood parameters and anthropometric measurements in slightly overweight women
Keywords: Spor