Elazığ ilinde yaşayan 0-2 yaş grubu çocuğu olan kadınların bebek beslenmesi ve anne sütü konusundaki bilgi, tutum ve uygulamaları - Açık, Yasemin; Dinç, Edibe; Benli, Suna; Tokdemir, Mehmet (My University, 1999)
Elazığ il merkezinde yaşayan 0-24 aylık çocuğu olan kadınların bebek beslenmesi ve anne sütü konusundaki bilgi, tutum ve uygulamalarını saptamak amacıyla yapılan bu çalışmada; 896 kişi random seçilmiş ve bunların 869'una (cevaplılık oranı %97) ulaşılmıştır. Kadınların büyük bir bölümü (%48.7) bebeklerini doğumdan sonraki ilk bir saat içinde emzirmediklerini ve %7.8'i ise bebeklerine kolostrumu vermediklerini belirtmişlerdir. Kolostrum vermeme nedenleri arasında kolostrumun pis ve zararlı olduğunu düşünmek (%26.5), bebeğin emmek istememesi (%16.2), büyüklerin isteği (%13.2), camide ezan okunmasını beklemek (%13.2) gibi nedenler ilk sıralarda yer almaktadır. Kadınların %30.8'i doğumdan sonra bebek daha anne sütü almadan önce bebeğe başka besinler verdiklerini belirtmişlerdir. Bebek anne sütü almadan önce başka besinler verdiklerini belirtenlerin %25.4'ü şekerli su verdiğini ifade etmiştir. Kadınların % 56.4'ü çocuklarını halen emzirmeye devam ettiklerini belirtirken, %6'sı 1-3 aylık iken memeden kestiğini ifade etmiştir. Bebeklerin ortalama anne sütü alma süresi 10.4 aydır.Sonuç olarak Elazığ'da anne sütü ile beslenme yeterli gibi gözükmekle birlikte, başka hiçbir besin vermeksizin ilk 4-6 ay tek başına anne sütü ile besleme oranının düşüklüğü ve ek gıdalara erken başlanması sonucu emzirme süresinin kısa olması önemli bir sorundur. Bu sorunun çözümüne yönelik olarak toplumsal bazda işbirliği ile eğitim ve hizmet sunulmasına gereksinim vardır.
Keywords: Türkiye; Süt çocuğu; Elazığ; Sağlık tutumu; Anne sütüyle beslenme; Bilgi; Tavırlar; Pratik; Süt çocuğu beslenmesi; Anneler