Çocukluk Dönemi Palpe Edilemeyen Testis Tanı veTedavisinde 3-Boyutlu Laparoskopik Yaklaşım - Yılmaz, Kemal; Pirinçci, Necip; Firdolas, Fatih; Ozan, Tunc; Karakeçi, Ahmet; Orhan, İrfan (My University, 2021)
Amaç: Çocukluk dönemi palpe edilemeyen testis tanı ve tedavisinde üç boyutlu görüntüleme eşliğinde uygulanan laparoskopik yaklaşımı değerlendirmek.Gereç ve Yöntem: Haziran 2016-Haziran 2020 tarihleri arasında yaşları 1-14 (ortalama 4.1) yılarasında değişen 18’i fizik muayene, ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntülemeyle tespitedilemeyen; 22’si ise manyetik rezonans görüntülemeyle intraabdominal olarak tespit edilen, palpeedilemeyen testisli 40 olguya testisin varlığını belirleme, laparoskopik orşiopeksi ya da laparoskopikorşiektomi şeklinde üç boyutlu görüntüleme eşliğinde laparoskopik girişim uygulandı.Bulgular: 22 olguda sağ, 14 olguda sol ve 4 olguda testis iki taraflı olarak palpe edilemedi.Bilateral palpe edilemeyen 4 olguda, sol taraf palpe edilemeyen sekiz olguda ve sağ taraf palpeedilemeyen on olguda; manyetik rezonans görüntüleme ile testis intraabdominal olarak saptandı veintraabdominal olarak saptanan bu olguların hepsine (26 testis) üç boyutlu görüntüleme eşliğindelaparoskopik orşiopeksi uygulandı. Fizik muayene ve görüntüleme yöntemleriyle tespit edilemeyen18 olgunun (18 testis) hepsinde testis; laparoskopide intraabdominal olarak saptandı. Bu olguların6’sına laparoskopik orşiektomi uygulanırken, 12 olguya ise üç boyutlu görüntüleme eşliğindelaparoskopik orşiopeksi uygulandı. Hiçbir olguda intraoperatif komplikasyon oluşmadı. Orşiektomiuygulanan altı olgunun histopatolojik değerlendirmesi atrofik testisle uyumluydu.Sonuç: Üç boyutlu görüntüleme eşliğinde uygulanan laparoskopik girişim; üç boyutlugörüntülemenin sağladığı avantajlardan dolayı, görüntüleme yöntemleriyle tespit edilemeyentestislerin tanı ve tedavisinde etkili ve güvenilir bir yöntemdir.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Androloji; Cerrahi