ÜREME ÇAĞINDAKİ KADINLARIN COVİD 19 AŞISI İLE İLGİLİ OKUR YAZARLIK DÜZEYLERİ - Yüksekol, Özlem Doğan; Baltacı, Nazlı; Nazik, Feyza; Duman, Mesude (My University, 2022)
Araştırma, üreme çağındaki kadınların Covid-19 aşısına yönelik okuryazarlık düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapıldı. Araştırmanın örneklemini üreme çağında olan toplam 609 kadın oluşturdu. Veriler, araştırmacılar tarafından literatür taranarak oluşturulan “Kişisel Bilgi Formu” ve “Covid-19 Aşı Okuryazarlık Ölçeği (AOÖ)” ile toplandı. Kadınların Covid-19 AOÖ’den aldıkları toplam puan ortalaması 2.83±0.47, ölçeğin Fonksiyonel Beceriler Alt Boyutundan aldıkları puan ortalaması 2.61±0.70 ve İletişimsel/Eleştirel Beceriler Alt Boyutundan aldıkları puan ortalaması 2.94±0.61 olarak belirlendi. Kadınların aşı okuryazarlık düzeyleri orta idi. Kadınların aşı okuryazarlık düzeylerini artıracak eğitimlerin yapılması ve projeler geliştirilmesi önerilebilir.
Keywords: Covid-19; Kadın; Aşı okuryazarlığı