AŞI KOPOLİMERLERİNDE YAPI ÖZELLİK İLİŞKİSİ - TEMÜZ, MEHMET MÜRŞİT (Fırat Üniveristesi, 2003)
Bu çalışmada toz selüloz bazı vinil monomerleriyle serbest radikal polimerizasyonu ve atom transfer radikal polimerizasyonu yoluyla aşılandı. Bu yöntemlerin ilkinde önce toz selülozdaki primer OH grupları metakriloil klorürle estere dönüştürüldü. Selüloz metakrilat 4-akrilomorfolin (AcM), metakriloilklorürün ilgili aromatik aminlerle reaksiyonundan elde edilen 2-metakrilamidopiridin (MAP) ve metakrilamidobenzen (MAB) ile AIBN yanında asetonitril çözücüsünde aşılandı. İkincisinde, atom transfer radikal kopolimerizasyonda, selülozun primer OH grupları önce klorasetilklorürle reaksiyona sokuldu. Sonra klorasetil gruplu selüloz makrobaşlatıcı olarak kullanılıp CuBr/1,2- dipiperidinoetan katalizör sistemi yanında stiren (Sty), metil metakrilat (MMA), AcM ve metakrilamit (MAm) ile aşılandı. Atom transfer radikal polimerizasyon (ATRP) tekniği, poli(stiren-co-p-klormetil stiren)'in etil metakrilat (EMA)'la CuCl/l,2-dipiperidinoetan katalizör sistemi varlığında aşılanmasında da kullanıldı. Kopolimerdeki klormetil gruplan ATRP tekniğinde başlatıcı olarak etkindi. Poli(stiren-co-p-klormetil stiren)'in MMA ve AcM ile CuBr/l,2-dipiperidinoetan varlığında düşük dönüşümlü (< % 15) aşı kopolimerleri hazırlandı. Aşı kopolimerizasyonunda monomer reaktivite oranlan Kelen-Tudos (KT), Finemann-Ross (FR), Inverted Finemann-Ross (IFR), Yezrielev-Brokhina-Roskin (YBR), Extended Kelen-Tudos (EKT) ve Mayo-Lewis (ML) yöntemiyle hesaplandı. Aşı kopolimerleri element analizi, İR, ^H ve l^C-NMR teknikleriyle karakterize edildi. Bütün kopolimerlerin termal kararlılıkları ve termal geçişleri sırasıyla termogravimetrik analiz (TGA) ve diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) ile incelendi. Ayrıca selülozdan elde edilen aşı kopolimerlerin boya, su ve metal iyonu tutma özellikleri belirlendi ve sonuçlar tartışıldı. Anahtar Kelimeler : Selüloz, Polistiren, Aşı Kopolimer, Atom Transfer Radikal Polimerizasyon VI
Structure-property relation in graft copolymers
Keywords: Kimya; Chemistry