SAĞLIK HARCAMALARININ EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ - Demir, Özcan; Tanyıldızı, İrem (Fırat University, 2017)
Teknolojik ve ekonomik gelişmelerin yaşandığı günümüz dünyasında, ülke ekonomilerinde sağlık sektörü ve bu sektördeki harcamalarında önemli bir yeri bulunmaktadır. Sağlık sektörü insana yapılan bir yatırım olup meyvelerini beşerî sermayenin gelişimi olarak vermektedir. Sağlık sektöründeki harcamalar diğer sektörlerle de bağlantılı olup bu alandaki yaşanan artışlar etkisini ekonomik büyüme üzerinde göstermektedir. Sağlık harcamaları ve özellikle kişi başına düşen sağlık harcamaları oranının yüksekliği toplumların gelişmişliği ve refahının ölçütleri arasında yer almaktadır. Sağlık harcamalarının önemli bir boyutu da hiç şüphesiz bu alandaki gelişmeler, iş gücünde oluşabilecek hastalık ve özür gibi durumların en aza indirgenmesini sağlayarak emeğin rehabilitasyonunda olumlu etkiler doğmasını sağlayacaktır.1970’lerden günümüze ülkelerin ekonomik büyümesinde ve gelişiminde sağlık harcamalarının etkisi her geçen gün artarak süre gelmektedir. Ülkelerin bütçelerinde sağlığa ayırdıkları payla beraber bu alanda yetişmiş iş gücü ve istihdam sayısı da hızla artmaktadır. Sağlık sektöründe yapılan bu tür harcamaların ekonomide bir büyüme etkisi yarattığı da yadsınamaz bir gerçektir. Ülkelerin GSMH’lerine baktığımız zaman sağlık sektörü bu etkileri açıkça göstermektedir. Çalışmamızın birinci kısmında ekonomik büyüme kavramı ve belirleyicileri açıklanmış olup ekonomik büyüme, teorilere dayandırılarak anlatılmaya çalışılmıştır. İkinci kısımda ise sağlık hizmetleri kavramları ve sağlık harcamalarından bahsedilmiş, ekonomik büyüme ve sağlık sektörü arasındaki ilişkiler anlatılarak çalışmanın çerçevesi tamamlanmıştır.