DENEYSEL HİPERKOLESTEROLEMİDE MELATONİNİN ATEROJENİK İNDEKS, OKSİDATİF STRES, VASPİN, VİSFATİN DÜZEYLERİ VE ENDOTELYUMA BAĞLI GEVŞEME CEVAPLARINA ETKİLERİ - SEZGİN, DİLŞAD (Fırat Üniveristesi, 2016)
Nitrik oksit biyoyararlanımı, lipid profili ve oksidatif değişiklikler ile karekterize hiperkolesterolemi, ateroskleroz için önemli risk faktörlerinden biridir. Bu çalışmada, yüksek kolesterol ile indüklenen hiperkolesterolemide melatoninin lipid parametrelerine, aterojenik indekse, asimetrik dimetil arjinin (ADMA), malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH) düzeylerine, süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesine karaciğer fonksiyon testlerine, in vitro ?1 adrenerjik uyarımla meydana gelen kasılma ve endotelyuma bağlı gevşeme cevaplarına, karaciğer ve aortta vaspin, visfatin düzeylerine ve histolopatolojik değişimlere etkisinin incelenmesi amaçlandı. Ayrıca melatoninin bu etkileri atorvastatin ile karşılaştırıldı. Sıçanlar 5 gruba ayrıldı (n:7). 8 hafta boyunca kontrol grubu normal yemle, diğer gruplar % 2 kolesterol ve % 0.5 kolik asit diyeti ile beslendi. Melatonin bir gruba kolesterol ile eş zamanlı verilirken, diğer gruba son 2 hafta uygulandı. Atorvastatin (10 mg/kg/gün) gavaj ile son 2 hafta uygulandı. Deney sonunda izole edilen torasik aort halkalarından fenilefrin (Phe) ile kasılma, asetilkolin (ACh) ile gevşeme yanıtları kaydedildi. Serum lipid parametreleri (trigliserit, total kolesterol, HDL, LDL) kit yardımıyla otoanalizörde ölçüldü. Karaciğer, böbrek ve aort dokularında histopatolojik incelemeler yapıldı. MDA ve GSH düzeyleri, SOD aktivitesi spektrofotometre ile, karaciğer ve aortta vaspin-visfatin düzeyleri Western-Blot ile serum ADMA düzeyleri HPLC ile ölçüldü. Hiperkolesterolemi ile artan serum lipid parametreleri, aterojenik indeks ve karaciğer fonksiyon testleri ve ACh-EC50 değerleri, ADMA düzeyi ve oksidatif değişiklikler melatonin ve atorvastatin uygulaması ile azaldı. Karaciğer ve aort dokusunda hiperkolesterolemi grubunda görülen vaspin, visfatin düzeylerindeki değişimleri melatonin ve atorvastatin uygulamaları azalttı. Melatoninin hiperkolesterolemide koruyucu ve tedavi edici etkilerinin olabileceği, atorvastatin ile benzer etkiler oluşturabileceği ve klinik olarak test edilebileceği düşünülebilir. Anahtar Kelimeler: hiperkolesterolemi, melatonin, ADMA, oksidatif stres, vaspin, visfatin

Effects of Melatonin on Atherogenic Index, Oxidative Stress, Vaspin, Visfatin Levels and Endothelium-Dependent Relaxation Responses in Experimental Hypercholesterolemia Hypercholesterolemia, characterized by nitric oxide (NO) bioavailability, lipid profile and oxidative stress changes, is one of the important risk factors for atherosclerosis. In this study, it was aimed to investigate effects of melatonin on lipid parameters, atherogenic index, ADMA, MDA, GSH levels, SOD activites, liver function tests, contractions of resulting in vitro 1 adrenergic stimulation and endothelium-dependent relaxation responses, vaspin-visfatin levels in liver and aorta and also effects on histopathological changes in high-cholesterol diet-induced hypercholestremia. Also, effects of melatonin on these parametres were compared with atorvastatin. Rats were divided into 5 groups (n:7). While Control group was fed with normal diet, other groups were fed with % 2 cholesterol and % 0.5 cholic acid diet for 8 weeks. Melatonin was administrated both concurrently with cholesterol and only last 2 weeks. Atorvastatin (10 mg/kg) was administered by gavage only last 2 weeks. At the end of the experiment Phe-Ach responses from isolated thoracic aorta rings were recorded. Serum lipid parameters and liver function tests were measured in the autoanalyser according to appropriate kit protocol. Histopathological examinations were performed in liver, kidney and aorta tissues. The tissue, MDA, GSH levels; SOD activities were determined by spectrophotometry, vaspin and visfatin levels were detected by Western-Blot and serum ADMA levels were measured by HPLC. Rising lipid parameters, atherogenic index, liver function tests, ACh EC50 values ADMA levels and oxidative changes cause of hypercholesterolemia, decreased with melatonin and atorvastatin treatment. The changes of vaspin, visfatin levels in liver and aorta tissues were decreased by treating melatonin and atorvastatin treatments in hypercholestremia group. It is thought to melatonin may have protective and therapeutic effect on hypercholestremia, and create similar effects with atorvastatin and test clinically. Key words: hypercholesteremia, melatonin, ADMA, oxidative stress, vaspin visfatin,
Effects of melatonin on atherogenic index, oxidative stress, vaspin, visfatin levels and endothelium-dependent relaxation responses in experimental hypercholesterolemia
Keywords: Eczacılık ve Farmakoloji