ASENKRON MOTORUN KAYMA MOD ALGILAYICISIZ HIZ KONTROLÜ - KAYIŞLI, KORHAN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi ASENKRON MOTORUN KAYMA MOD ALGILA YICISIZ HIZ KONTROLÜ Korhan KAYIŞLI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı Sayfa : 60; 2004 Elektrik sürücülerinin modern endüstriyel uygulamaları özellikle hız ve konum kontrolü içeren uygulamalar, sürücü düzeneğinin istenen referansa çok hızlı ve doğru bir şekilde cevap vermesini gerektirmektedir. Elektrik makinelerinin manyetik zaman sabitinin çok büyük olması yük momentindeki değişiklerin makinedeki manyetik alanı etkilememesini gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada kontrol girişleri hata dinamiğinin, durum vektörünü herhangi bir başlangıç değerinden kayma yüzeyine ulaştırdığı ve kayma yüzeyine ulaştıktan sonra hata vektörünün orijine yakınsadığı gösterilmiştir. Kayma mod kontrol özellikle doğrusal olmayan sistemlere uygulanmaktadır. Bu kontrol yöntemindeki temel amaç, hatayı anahtarlama yüzeyi veya kayma yüzeyine itmek ve bu yüzeyde tutmaktır. Bu durumda sistem kayma modundadır ve dış bozuculardan veya modelleme hatalarından etkilenmez. Asenkron motorların algılayıcısız hız kontrol yöntemleri araştırılmıştır ve bu yöntemlerin birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları incelenmiştir. Asenkron motorların algılayıcısız hız denetimini gerçekleştiren simulasyon programları geliştirilmiştir. Deneysel çalışma için gerekli donanıma sahip olmadığımızdan ve maliyeti yüksek olduğundan simulasyon çalışmalarına ağırlık verilmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Asenkron Motor Hız Kontrolü, Algılayıcısız Hız Kontrolü, Kayma Mod Kontrol, Kayma Mod Hız Gözetleyici VIII
Speed control of asynchronous machines with sliding mode without sensor
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering