Bilgi toplumunun teknolojik temelleri üzerine eleştirel bir bakış - Yeşilorman, Mehtap; Koç, Firdevs (My University, 2014)
Teknoloji ile toplum, tarih boyunca daima birbirleriyle etkileşim halinde olmuşlardır. İkisi arasındaki bu karşılıklı etkileşim, dünyadaki önemli birtakım değişmelere öncülük etmiştir. Toplumda üretilen her yeni teknoloji Tarım Devrimi, Sanayi Devrimi ve Bilişim Devrimi gibi yeni bir devrimi beraberinde getirmiştir. Dünyada en son gerçekleşen Bilişim Devrimi, bilgi ve iletişim teknolojilerinde (BİT) meydana gelen gelişmeler sonucunda ortaya çıkmıştır. Bilişim Devrimiyle birlikte modern toplum yapısı da değişikliğe uğrayarak bilgi toplumuna dönüşmüştür. Bu nedenle, bilişim teknolojileri bilgi toplumuna geçişte temel etken olarak algılanmaya başlamıştır. İşte bu araştırmada bilgi toplumunun inşasında bilgi ve iletişim teknolojilerinin rolü tartışılmaktadır. Çalışma, bilgi toplumunun doğuşunu konu alan sanayi-ötesi toplum teorileri üzerinde literatür incelemesi ve değerlendirmesine dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Bu teorik analizin sonuçlarına göre, bilgi toplumunun inşasının sadece teknolojik etkenlerle açıklanmayacak ölçüde karmaşık bir toplumsal süreç olduğu saptanmıştır. Araştırma sonuçları kapsamında bilgi toplumunun, bilgi teknolojileriyle toplum arasındaki karşılık etkileşimin sonucunda doğduğunu öne süren araştırma varsayımı doğrulanmıştır.
Keywords: Bilgi; Belge Yönetimi