KAMU GÜVENLİĞİ TEŞKİLATLARININ İŞ BİRLİĞİ VE KOORDİNASYONU ZORLUKLAR VE İYİLEŞTİRME YOLLARI - BALIKCI, TAHİR (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışma, Türkiye'de kamu güvenliği teşkilatlarının iş birliği ve koordinasyon süreçlerini kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Kamu güvenliğinin sağlanmasında iş birliği ve koordinasyonun önemi, etkin bir güvenlik yönetimi için hayati bir gerekliliktir. Ancak, bu süreçte karşılaşılan zorluklar, koordinasyon eksikliği, yetki çakışmaları, iletişim sorunları ve kaynak yetersizlikleri gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanmaktadır. Özellikle mevzuat uyumsuzlukları ve farklı kurumsal kültürler, teşkilatlar arası iş birliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Tezde, kamu güvenliği teşkilatları arasında iş birliği ve koordinasyonu artırmaya yönelik stratejiler de ele alınmıştır. Bu stratejiler arasında ortak eğitim programları, standart protokoller geliştirilmesi, bilgi paylaşımını kolaylaştıracak dijital platformların kullanılması ve teknoloji destekli çözümler bulunmaktadır. Çalışmada, kamu güvenliği teşkilatları arasındaki etkin koordinasyonun sadece güvenlik hizmetlerinin kalitesini artırmakla kalmayıp, aynı zamanda toplumsal huzur ve refahı da sağladığı vurgulanmaktadır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Doküman analizi, belirli bir konuya ilişkin yazılı materyallerin sistematik olarak incelenmesini sağlayan bir yöntem olup, özellikle sosyal bilimlerde mevcut bilgi birikimini değerlendirerek konuya yönelik teorik ve pratik çerçevenin oluşturulmasına katkı sunmaktadır. Analizler sonucunda, kamu güvenliği teşkilatlarının iş birliği ve koordinasyon süreçlerini iyileştirmek için öneriler sunulmuş ve başarılı uygulama örnekleri paylaşılmıştır. Bu çalışma, kamu güvenliği alanında çalışan karar vericiler, akademisyenler ve uygulayıcılar için önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır.

This study comprehensively examines the cooperation and coordination processes of public safety organizations in Turkey. The importance of cooperation and coordination in ensuring public safety is a vital requirement for effective security management. However, the difficulties encountered in this process arise from various factors such as lack of coordination, conflicts of authority, communication problems and resource inadequacies. In particular, legislative incompatibilities and different institutional cultures negatively affect cooperation between organizations. The thesis also addresses strategies to increase cooperation and coordination among public safety organizations. These strategies include joint training programs, development of standard protocols, use of digital platforms to facilitate information sharing and technology-supported solutions. The study emphasizes that effective coordination among public safety organizations not only increases the quality of security services but also ensures social peace and welfare. In this research, document analysis method, one of the qualitative research methods, was used. Document analysis is a method that systematically examines written materials on a specific subject, and contributes to the establishment of a theoretical and practical framework for the subject by evaluating the existing knowledge base, especially in social sciences. As a result of the analysis, suggestions were presented to improve the cooperation and coordination processes of public safety organizations and successful application examples were shared. This study is an important resource for decision-makers, academics and practitioners working in the field of public safety.
Cooperation and coordination of public safety organizations: Challenges and ways to improve
Keywords: Kamu Yönetimi