Nümerik Optimizasyon için Kaotik Altın Sinüs Algoritması - Tanyıldızı, Erkan; Demir, Gökhan (My University, 2019)
Rastgele sayı dizileri, sezgisel optimizasyon algoritmalarının stokastik yapılarından dolayı sıkça kullanılmaktadır.Sezgisel optimizasyon algoritmaların global optimuma yakınsamalarında rastgele üretilen sayı dizilerinin dağılımları oldukçaetkili olmaktadır. Rastgele üretilen sayıların belli bir alanda toplanması veya aynı değerler üretilmesi ile algoritmanın lokaloptimumlara takılma riski artabilmektedir. Bu nedenle üretilen sayıların aynı olmaması, yayılmış spektruma sahip olmasısezgisel algoritmaların performansını etkileyen durumlardır. Kaotik haritalar ayrık zamanlı sistemlerdir ve kaotik haritalarlaüretilen sayılar geniş bir spektruma sahip olup periyodik değildir. Bu nedenle, sezgisel algoritmalarda kaotik haritakullanarak optimum noktalardan kaçmak ya da yerel optimuma takılma riskini azaltmak mümkün olabilmektedir. Buçalışmada kaotik haritaların yeni optimizasyon yöntemlerinden olan Altın Sinüs Algoritması üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Matematik