ARI ÜRÜNLERİNİN (BAL, ARI SÜTÜ, POLEN VE PROPOLİS) MİKROFLORALARININ VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ - BAYRAK, NEVAL (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi ARI ÜRÜNLERİNİN (BAL, ARISÜTÜ, POLEN ve PROPOLİS) MİKROFLORALARININ VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ Neval BAYRAK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2005, Sayfe: 56 Bu çalışmada, market ve eczanelerde satılan değişik markalı bal, arısütü ve polen örnekleriyle, farklı arıcılardan temin edilen propolis örneklerinin mikrofloralan ve antimikrobiyal aktiviteleri incelendi. Bal, ansütü, polen ve propolisteki canlı mikroorganizmaların sayımında Plak Kültür Metodu (Dilüsyon Metodu) kullanıldı. Toplam mikroorganizma sayımı için Plate Count Ağara; maya ve küf sayımı için Patates Dekstros Agarş: koliform bakteri ve E.coli sayımı için Eosin Methylen Blue (EMB) Agara; Staphylococcus sayımı için Chapman Agara; Salmonella ve Shigella sayımı için Salmonella - Shigella (SS) Agara ekim yapıldı. An ürünlerinin antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesinde Oyuk Agar Metodu kullanıldı. Mikrofloralan incelenen bal ve propolis örneklerinin tümünde küf ve maya üremesi olmamasına rağmen, an sütü ve polen örneklerinde küf ve maya üremesi görüldü. Propolis örneklerinde bakteri üremesi görülmemesine karşın polen, an sütü ve bal örneklerinde bakteri üremesi görülmüştür. Çalışılan an ürünlerinin tümünün farlı oranlarda antimikrobiyal ve antifungal etkiye sahip olduklan belirlendi. En yüksek antibakteriyal ve antifungal etkiye sahip an ürünü ise propolis olarak tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Arı ürünleri, Bal, Arısütü, Polen, Propolis, Antimikrobiyal aktivite, Mikroflora. VI
The study of bee products (honey, royal jelly, polen and propolis) microphlora and antimicrobial activities
Keywords: Biyoloji