Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencilerinin Tez Konusu Belirleme Kriterlerinin İncelenmesi - Bahçeci, Ferhat; Uşengül, Leyla (Fırat University, 2018)
Bu araştırmanın amacı lisansüstü öğretimde yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez konusu seçerken dikkat ettikleri kriterlerin belirlenmesi için anket geliştirip, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez konusu seçerken dikkat ettiği kriterleri belirlemektir. Bu zorlu süreçte lisansüstü öğrencilerin en çok karşılaştıkları problem tez konusunu belirleme, tez konusuna karar verme sürecidir. Araştırmayla tez konusu belirleme sürecinde dikkat edilen kriterler belirlenecek, bundan sonraki araştırma çalışmalarına ışık tutacağı düşünülmektedir. Araştırmada yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez konusu seçerken dikkat ettiği kriterlerin belirlenmesi amacıyla geliştirilen “tez konusu belirleme kriterleri” anketi geliştirilmiştir. Anket toplam 27 sorudan oluşmaktadır. Soru tipleri genel olarak Demografik, Olgusal ve Yargısal soru tiplerinden oluşmaktadır. İlk 5 soru demografik, sonraki 20 soru olgusal ve yargısal sorulardan, son iki soru ise yarı açık soru tiplerinden oluşmaktadır. Araştırmanın nitel kısmı için ise görüşme yöntemi uygulanmıştır. Geliştirilen anket 115 lisansüstü öğrencisine uygulanmış ve 5 kişi ile görüşme yapılmıştır. Verilerin analizinde yüksek lisans ve doktora öğrencilerine uygulanacak tez konusu belirleme kriterleri anketi ile aritmetik ortalama  (x), standart sapma  (s), frekans (f), yüzde (%), t-testi,  tek faktör anova testi kullanılmıştır.. Elde edilmiş olan verilerin yorumlanmasında.05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir. Uygulanan anketler ve görüşmeler sonucunda tez konusu belirlerken güncel, literatüre dayalı ve danışmanın alanına uygun konuların seçildiği tespit edilmiştir.