SAYISAL İMGELERDE GÜVENLİ VERİ GİZLEMEYE YÖNELİK UYGUN MASKE BELİRLEME - YİĞİT, YILDIRAY (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bilgi güvenliğine duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bilginin güvenliği sadece kişisel bilgilerin güvenliğiyle kalmayıp aynı zamanda kurumların ve ülkelerin iletişiminde de kritik role sahiptir. Hatta savaş durumlarında ülkelerin en büyük sorunları yaşadığı alan bilgi güvenliğinin sağlanamamasıdır. İletişimin gizliliğinde ve mesajın güvenli bir şekilde iletilmesinde kullanılan iki önemli teknik; kriptografi ve steganografi'dir. Kriptografi 'de temel amaç, bilginin yetkisiz kişiler tarafından ulaşılıp çözülmesini şifreleyerek engellemektir. Steganografi çalışmalarında temel amaç ise gizlenen verinin yetkisiz kişilerce fark edilmesini engellemektir. Kelime anlamı olarak "Örtülü Yazı" anlamına gelen Stenografi, Yunan sözcüklerinden türetilmiş bir kelimedir. Steganografi yöntemlerindeki temel amacın gerçekleşmesi için bilgi gizlenecek ortamın en az değişime uğraması gerekmektedir. Steganografi ortamları ses, görüntü, video veya metin dosyalarından herhangi biri olabilir. Bu tez çalışmasında, sayısal imgelere bilgi gizleme yöntemlerinden biri olan en önemsiz bite ekleme yöntemi üzerinde durulmuştur. En önemsiz bite ekleme yöntemi ile veri gizlenirken örtü dosyasında oluşan değişiklikleri en aza indirgenmesi ve gizlenen verinin elde edilmesini zorlaştırılması tezin ana hedefini oluşturmaktadır. Bu nedenle, tez çalışması kapsamında, veri gizleme işlemini uygun bir maske kullanarak yapan yeni bir yaklaşım önerilmektedir. Önerilen yöntem farklı imgeler üzerinde test edilmiş ve elde edilen sonuçlar tezin sonunda sunulmuştur.

The need for information security is increasing day by day. The security of information is not only the security of personal information but also has a critical role in the communication of institutions and countries. Even in the case of war, the greatest weakness of the countries is that they cannot secure the information. Two important technical cryptography and steganography used in communicating the confidentiality and secure transmission of the message. The main purpose in cryptography is to prevent information from being accessed and decrypted by unauthorized persons. The main purpose of steganography studies is to prevent the hidden data from being recognized by unauthorized persons. Steganography is derived from Greek words, meaning "Covered Writing". In order to realize the basic purpose of the steganography methods, the environment in which information is to be hidden needs to be changed at least. Steganography media can be any of audio, video, video, or text files. In this thesis study, least significant bit method which is one of the methods of hiding information in digital imagery is examined. When least significant bit method is hidden, a new method of data hiding is proposed by creating optimum mask in order to minimize the changes occurring in the cover file and to make it difficult to obtain hidden data.
Determination of the appropriate mask for hiding secure data on digital images
Keywords: Mühendislik Bilimleri; Bilim ve Teknoloji