Ortam Sıcaklığındaki Değişimin Betonun Mekanik Özelliklerine Etkisi - Yıldız, Servet; Gülser, Kırtel; Keleştemur, Oğuzhan (My University, 2009)
Bu çalışmada, ortam sıcaklığındaki değişimin betonun mekanik özelliklerine olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, oda sıcaklığında hazırlanan beton numuneler 28 gün süreyle 20±2 o C sıcaklığındaki kirece doygun suda kür edildikten sonra, laboratuar ortamında 24 saat süreyle kurumaya bırakılmıştır. Daha sonra bu numuneler -30, -20, -10, 0, 10, 20, 30, 40 ve 50ºC olmak üzere farklı sıcaklıklarda 24 saat bekletilerek, basınç dayanımı, eğilme dayanımı, yarmada çekme dayanımı, ultrases geçiş hızı ve yüzey sertliği deneyleri yapılmıştır. Elde edilen deney sonuçlarına göre, ortam sıcaklığındaki değişimin betonun mekanik dayanımını önemli ölçüde etkilediği belirlenmiştir. Yapılan çalışma ile ortam sıcaklığındaki artışa bağlı olarak betonun mekanik dayanımında azalma meydana geldiği sonucuna varılmıştır.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Beton; Ortam sıcaklığı; Mekanik özellikler