ATEROSKLEROTİK KORONER ARTER HASTALIĞINDA SERUM VASPİN DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - KOBAT, MEHMET ALİ (Fırat Üniveristesi, 2009)
Amaç: Koroner arter hastalığının(KAH) temel nedeni olan ateroskleroz, tüm dünya ülkelerinde en önemli mortalite ve morbidite nedenidir. Yağ dokusu kaynaklı adipositokinler ateroskleroza katılımcı olduğu düşünülmektedir. Bu adipositokinler, damar duvarlarında endotelyal hücreler, arterial düz kas hücreleri ve makrafajların fonksiyonlarını etkilemek süretiyle damar duvar homeastazisini etkileyebilirler. Vaspin yakın zamanda tanımlanmış bir adipositokin ailesi üyesidir. Çalışmamızın amacı kroner arter hastalarında plazma vaspin düzeylerinin tanısal olarak prediktif önemi olup olmadığını araştırmaktır.Metod: Çalışmaya koroner anjiografi yöntemi ile en az bir koroner arterinde %70 ve daha fazla aterosklerotik darlık saptanan 40 koroner arter hastası ve 40 kişilik kontrol grubu dahil edildi. Kanın santrifüj edilmesi ile elde edilen ve -20 derecede saklanan serumdan vaspin seviyeleri ELİZA yöntemi ile çalışıldı. Hastaların boy, kilo ve vucut kitle indeksi(BMI) ölçüldü. Ayrıca biyokimyasal olarak Total klesterol, LDL, HDL, insülin, üre, kreatinin ve hsCRP düzeyleri otoanalizör yardımı ile ölçüldü.Bulgular: Hastaların biyokimyasal parametreleri arasında anlamlı bir farklılık yoktu. Normal populasyona göre koroner arter hastalarında serum vaspin düzeyleri belirgin olarak düşük bulundu. (serum vaspin değeri:KAH: 256 ? 219,7, Kontrol grubu: 472,5 ? 564,2 pg/ml P<0,001). Ayrıca kontrol grubunda Sistolik tansiyon arteriyel değerleri yüksek olan kişilerde serum vaspin değerleri düşük bulundu.Sonuç: Serum vaspin seviyelerinin koroner arter hastaları grubunda normal populasyona göre belirgin olarak azaldığı gözlemlendi. Bu bulgulardan hareketle koroner arter hastalığı ön tanısında serum vaspin düzeylerinin prediktif faktör olarak kullanılabileceği söylenebilmesine rağmen ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca vaspinin hipertansiyon patogenezindeki rolünü aydınlatmaya yönelikte daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.Anahtar kelimeler: Koroner Arter Hastalığı, Vaspin

Objective: Atherosclerosis, the most common reason for coronary artery disease(CAD), is the leading cause of mortality and morbidity in all over the world. It was speculated that fatty tissue originated adipocytokines may play role in pathogenesis of atherosclerosis. These adipocytokines may alter vascular homeostasis by effecting endthelial cells, arterial smoothh muscle cells and macrophages. Vaspin is newly desceribed member of adipocytokines family. We aimed to investigate whether plasma vaspin level has any predictive value in coronary artery disease.Method: Fourty patients who have at least single vessel ?70 % stenosis demostrated angiographically and 40 control group were included to study. Serum vaspin level was measured from serum that is obtined by centrifigation of blood and stored at -20 0C by ELISA method. The length, weight and body mass index (BMI) of patients were measured. Biochemical parameters including total cholesterol, LDL-C, HDL-C, insulin, urea, creatinine and hs-CRP levels were measured by the auto-analyzer.Results: Biochemical markers levels were similar in both groups. Serum vaspin(pg/ml) levels were significantly lower in CAD patients than control group (256 ? 219,7 vs. 472,5 ? 564,2 pg/ml. P<0,001). Beside this serum vaspin level was lower in control group with high systolic blood pressure.Conclusion: Serum vaspin level was found significantly lower in coroner arter diases patients than control group. And vaspin may be used as a predictive factor but large scale studies are needed. Beside this the role of vaspin in hypertebsion pathogenesis should be studied in large studies.Key words: Coroner Arter Diases , Vaspin
The investigation of serum vaspin level in atherosclerotic coronary artery disease
Keywords: Kardiyoloji