TANRI VARDlR İFADESİNİN MANTIKİ STATÜSÜ - Yeşilyurt, Temel (Fırat University, 1999)
İman, inanan süje ile inanılan obje arasındaki duygusal, tarihsel ahlaki ve bilişsel ilişkiyi de ifade eder. Elbette ki iman, deneysel metotlarla test edilip doğrulanabilir bir muhtevaya sahip değildir. Ancak o bilgiye dayalı bir tasdik olarak bilişsel ögeleri barındırmaktadır ve kognitif bir muhtevaya sahiptir. Her şeyden önce süjenin obje konusundaki bilgisi, objenin süje için açık hale gelmesi ve obje etrafindaki rasyonel kuşkularm giderilebilmesi açısından önemlidir. Bu nedenle iman kadar inkar da bilinçsiz, rastgel~ bir davranış olmayıp, bilinçli ve iradi bir davranış modelidir. İman, insan iÇin nihai bir ilgi, merkezi bir eylem ve bütün insan kişiliğini etkileyen bir tavır takımştır.1 Ancak bu imanın yalnızca bir nihai ilgi ve bir merkezi eylem olduğu anlamına gelmemektedir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları