Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan olgularda serum grelin, IL-6 ve TNF-? düzeyleri - Deveci, Yasemin; Deveci, Figen; Ilhan, Nevin; Karaca, Ilgın; Turgut, Teyfik; Muz, Mehmet Hamdi (My University, 2010)
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)nda gelişen kaşekside endokrin faktörlerin de rol oynayabildiği belirtilmektedir. Grelinin kaşektik KOAHlı olgularda arttığı bildirilmiş fakat aradaki ilişki istatistiksel olarak güçlendirilmemiştir. Çalış- mamızda KOAHda serum grelin düzeylerinin belirlenmesi, proinflamatuvar sitokinlerle ilişkisinin değerlendirilmesi ve ka- şeksi ile birlikteliğinin olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamıza 60 stabil KOAHlı hasta ve 15 sağlıklı gö- nüllü alındı. KOAHlı hastalar beden kitle indekslerine göre kaşektik ve normal kilolu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm olgularda spirometrik inceleme yapılarak serum tümör nekroz faktörü-alfa (TNF-?), interlökin-6 (IL-6) ile grelin düzeyleri öl- çüldü. KOAHlı hastalar kontrol grubu ile karşılaştırıldığında serum grelin düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı düşük, TNF-? ve IL-6 düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı yüksekti. Kaşektik KOAHlı hastalarda serum grelin düzeyi normal kilolu KOAHlı hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı düşük, IL-6 düzeyi ise anlamlı yüksekti. Serum TNF-? düzeyi de ka- şektik KOAHlı hastalarda daha yüksek bulunmakla birlikte bu yükseklik anlamlı düzeyde değildi. KOAHlı hastalarda serum grelin düzeyleri beden kitle indeksi arasında pozitif korelasyon saptandı. Sonuç olarak; KOAHda gelişen kilo kaybında artmış proinflamatuvar sitokinlerin yanında azalmış serum aktif grelin düzeylerinin katkısının olabileceği düşünülmüştür
Keywords: Solunum Sistemi; Genel ve Dahili Tıp