ELASTİK KATILARDA FAZ GEÇİŞLERİNİN SOLİTONLARLA İLGİSİ - TATAR, CENGİZ (Fırat Üniveristesi, 1995)
Yüksek Lisans Tezi ELASTİK KATILARDA FAZ GEÇİŞLERİNİN SOLİTONLARLA İLGİSİ Cengiz TATAR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 1995; Sayfa; 70 Bu çalışmamızda uygun bir kristal örgü seçilerek, kristal örgüdeki birinci ve ikinci en yakın komşu atomlar arasındaki iki atom ve üç atom etkileşmeleri dikkate alınarak atomlararası potansiyel enerji, hareket denklemi ve fonon dispersiyon bağıntıları hesaplandı. Sürekli örgü yaklaşımı kullanılarak koherent arayüzeyler için Ginzburg-Landau serbest enerji yoğunluğu tipinde nonlineer olan fakat yerel olmayan bir serbest enerji yoğunluğu elde edildi. Bunun için düzen parametresi olarak (110) makaslama zorlanması seçildi. Daha sonra oluşturulan modelin sınır şartlarına bağlı olarak Martensite-Martensite, Martensite-Austenite bölge duvarları ve ikiz sınırları gibi elastik bölgeler için Kink veya Solitary dalga şeklinde nonlineer denklem çözümleri elde edildi. ANAHTAR KELİMELER: Mod yumuşaması, Ginzburg-Landau denklemi, Anharmonik etkileşmeler, Soliton, Solitary dalga
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering