Dijitalleşme Sürecinde Değişen Eğitim Pratikleri ve Bu Değişimin Taraflara Etkisi - Elitaş, Serpil Kır; Sönmez, Mehmet Ferhat (Selcuk University, 2022)
Bu çalışmada, Covid-19 pandemisi ile birlikte eğitim alanında yaşanan dijital dönüşüm süreçlerinin, eğitimcilerin ve ailelerin rollerini nasıl ve ne yönde etkilediği sorusuna cevap aranmak istenmiş; eğitimcilerin ve ailelerin bu süreçte karşılaştıkları problemler ile uzaktan eğitim pratiklerinin beğenilen ve eleştirilen yönlerinin ortaya konulması amaçlamıştır. Bu temel amaç çerçevesinde araştırma, uzaktan eğitim ve eğitim teknolojileri konularında ilköğretim öğrencilerinin ailelerinden daha fazla destek alabileceği hipotezinden hareketle ilköğretimde eğitim gören öğrencilerin velileri ile ilköğretimde hizmet veren öğretmenler ile sınırlandırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, amaçlı örnekleme yöntemleri arasında yer alan ölçüte dayalı örnekleme tekniği dikkate alınarak belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubundaki katılımcıların her biri bir coğrafi bölgede görevli ilköğretim düzeyinde eğitimci ve ilköğretim öğrenci velilerinden oluşmaktadır. Araştırmada, nitel araştırma metodolojisi uygulanmış ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Yaşları ve eğitim durumları farklı toplam 7 ilköğretim düzeyinde eğitimci olarak çalışan ve 7 ilköğretim düzeyi öğrenci velisi olmak üzere 14 kişi ile görüşme yapılmıştır.

This research aims to answer the question of how and in what way the digital transformation processes in the field of education affect the roles of educators and families, and to reveal the problems faced by educators and families in this process and the appreciated and criticized aspects of distance education practices. Within the framework of this main purpose, the research was confined to the parents of elementary school students and educators working in elementary schools, based on the hypothesis that elementary school students could receive more support from their families in distance education and education technologies. The study group of the research was determined by considering the criterion-based sampling technique, which is among the purposeful sampling methods. Each of the participants in the study group of the research consists of elementary level educators and parents of elementary school students appointed in a particular geographical region. Qualitative research methodology was applied in the study and a semi-structured interview technique was used. A semi-structured interview form developed by the researchers was used as the data collection tool. Interviews were conducted with 14 people, 7 elementary school educators and 7 parents of elementary school students, with different ages and educational backgrounds.
Changing Education Practices in the Digitalization Process and the Effect of This Change on the Parties