Hylan GF-20 ve metil-prednizolonun laparotomi yapılan ratlarda yapışıklık oluşması üzerine etkileri - Camcı, Cemalettin; Kırkıl, Cüneyt; Erol, Fatih; Aygen, Erhan; Doğru, Osman; Ayten, Refik (My University, 2015)
Amaç: Bu çalışmada Hylan GF-20 ve metil-prednizolonun laparotomi yapılan ratlarda yapışıklık oluşması üzerine etki gösterip göstermeyeceklerininincelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Kırk adet rat 4 gruba ayrılıp çekum ön duvarında 1 cm2 lik alanda steril gazlı bezle abrazyon oluşturuldu. Birinci gruptaki ratlaraherhangi bir ilaç verilmez iken, 2. gruptakilere intraperitoneal 1 cc %4 Hylan GF-20 solüsyonu, 3. gruptakilere intraperitoneal 10 mg/kg metilprednizolon 4. gruptakilere intraperitoneal 1 cc %4 Hylan GF-20 solüsyonu + 10 mg/kg metil prednizolon verildi. Yedi gün sonra, grupları bilmeyenbir incelemeci tarafından daha önceki kesi hattı dışından tekrar laparotomi yapılarak kesi hattına ve çekuma olan yapışıklıklar değerlendirildi.Bulgular: Grupların çekumdaki ortalama yapışıklık sayıları sırasıyla 1.80±0.92 , 0.40±0.70, 0.90±0.74 ve 0.80±1.03 idi. Kesi hattındaki ortalamayapışıklık skorları ise sırasıyla 2.50±1.43, 0.60±0.70, 0.90±0.88 ve 0.50±0.71 idi. Tüm tedavi gruplarının yapışıklık skorları kontrol grubununkindenbelirgin olarak daha düşüktü (p<0,05). Halbuki tedavi grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p>0,05).Sonuç: Hylan GF-20 ve metilprednizolon tek başlarına karın içi yapışıklık gelişmesini önlemede etkilidir. Birlikte kullanımları yapışıklıklarıönlemedeki etkinliklerini arttırmamaktadır.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Cerrahi