19. YÜZYILDA OSMANLI-RUS MÜNASEBETLERİ (1801-1881) - DÖNMEZ, HİLMİ (Fırat Üniveristesi, 1997)
Yüksek Lisans Tezi XIX. YÜZYILDA OSMANLI - RUS MÜNASEBETLERİ (1801 - 1881) Hilmi DÖNMEZ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Ana Bilim Dalı 1997, Sayfa: 181 Tarihi dönemler içerisinde Türk-Rus münasebetlerine bakıldığında XVI. yüzyıldan itibaren dengenin devamlı olarak Türkler aleyhinde olduğa söylenebilir. 885 ilk Rus Prensliği'nin kuruluşundan itibaren Rusların uzun bir dönem Türklerin idaresinde kaldıkları ve uzun bir dönem içerisinde devlet yönetimi ve teşkilatı hakkında bilgi sahibi oldukları söylenebilir. incelememizin esasını teşkil eden XIX.yüzyü içerisinde Rusya sıcak denizlere inme konusunda gerek Osmanlı Devleti1 nin çöküşü ve gerekse Avrupa Devletleri arasındaki mücadelelerden istifade etmek suretiyle büyük bir aşama kaydetti. Rusya sadece Avrupada değil aynı zamanda Kafkaslarda ve Türkistan bölgesinde de devamlı olarak Türkler aleyhine toprak kazançları elde etmişti Sonuç olarak XIX.yüzyıl Osmanlı-Rus münasebetleri konusunda açıkça şunu söyleyebilirizki; bu dönemde maddi ve manevi sahada Türklerin büyük kayıpları olmuş ve çok önemli tavizler vermişlerdir. Rusya'nın bu politikaları XX.yüzyılda da devam etmiş, Osmanlı Devleti'nin dağıldığı sırada Rusya'nın veya Rus Çarlığının çöküşü, Rusyanın nihai hedefinin gerçekleştirilmesini engellemiştir. ANAHTAR KELİMELER: Osmanlı, Rus, Toprak, Sıcak Denizler, Kayıplar, Çöküş.

SUMMARY Master Thesis THE RELATIONS BETWEEN OTTOMAN - RUSIA İN XIX CENTURY (1801 - 1881) Hilmi DÖNMEZ Fırat University The İnstıtve of Social Sciences and Postgradvate Study in History 1997, 181 Page In the periods of history, if we look at the relations between Turkey and Rusia, since XVI.century, the equilibrium has changed centinuously against Turks. In 885 since the begining ot Rusia, for along time, Rusians had been under the otority of Turks, in this period, Rusians had information about the structure of Turk states. The fundamental of our investigation was Rusia that in xix century, Rusia gained important stage about going down to hot seas, by using the failing down of Ottoman state and the problems between European Countries. Rusia had captured land, not only Kafkasia but also in Türkistan against Turks. As a result, we can say that, in xix century, about the relations between Ottoman Empire and Rusia, Turks lost many things in material area, and moral area. The kind of politics of Rusia, continved in xx century, too. When Ottoman Empire got being demolished, the plan of Rusia about Ottoman State, was preuented because of the failing down of Rusia. KEY WORDS : Ottoman, Russia, Land, Losses, The Southern Seas, Failure.
The relations between Ottoman-Rusia in 19. century (1801-1881)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tarih; History