Anadolu Selçuklu Sanatında Hayvan Sembolizmi: Doğal Ve Mitolojik Figürler - Ezgen, Kürşat (Taner NAMLI, 2026)
Anadolu Selçuklu sanatı, figüratif anlatım bakımından Orta Çağ Türk sanatının en dikkat çekici üretim alanlarından birini oluşturmaktadır. Taş, çini ve maden eserler üzerinde görülen hayvan figürleri, yalnızca dekoratif unsurlar olarak değil; güç, koruyuculuk, hükümdarlık, bereket ve kozmolojik düzen gibi kavramların sembolik taşıyıcıları olarak değerlendirilmelidir. Bu çalışmada Anadolu Selçuklu sanatında görülen doğal ve mitolojik hayvan figürleri ikonografik açıdan incelenmiştir. Kartal, aslan, geyik, kurt, at ve balık gibi doğal figürlerin büyük ölçüde Orta Asya Türk kültürü ve bozkır yaşamıyla ilişkili anlamlar taşıdığı; ejder, çift başlı kartal, sfenks, grifon, simurg ve siren gibi mitolojik figürlerin ise koruyuculuk, semavi aidiyet ve siyasal hâkimiyet düşüncesiyle bağlantılı biçimde kullanıldığı değerlendirilmiştir. Ayrıca figürlerin mimari yüzeylerdeki yerleşim düzenleri ve kompozisyon ilişkileri değerlendirilmiş; özellikle taçkapı, sur, eyvan ve saray yapılarında koruyucu sembolizmle ilişkili kullanım biçimleri üzerinde durulmuştur. Çalışma sonucunda Anadolu Selçuklu sanatındaki hayvan sembolizminin, Türk mitolojisi, İran etkisi ve İslam düşüncesinin birleşmesiyle oluşan çok katmanlı bir görsel düşünce sistemini yansıttığı görülmektedir.
Animal Symbolism in Anatolian Seljuk Art: Natural and Mythological Figures
Keywords: Anadolu Selçuklu Sanatı; Hayvan Sembolizmi; İkonografi; Figüratif Sanat.