Ağ Kafeslerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığı Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792)’in Kan Protein düzeyleri - Basusta, Asıye; Dag, Murad (My University, 2019)
Bu çalışmada Keban Baraj Gölü'nde ağ kafeslerde yetiştirilen gökkuşağı alabalığının kan proteindüzeylerinin aylık değişimi incelendi. Bir yıl boyunca gökkuşağı alabalıklarından aynı yaşgurubundan her ay 10 örnek alınarak toplam boy ve canlı ağırlıkları ölçüldü. Kaudal venadan alınankan örneklerinin serumu çıkarılarak; total protein, albumin, globulin ve fibrinojen miktarlarıbelirlendi. İncelenen kan protein düzeylerinden; total protein (TP) 4,52 g/dl, albumin 2,37 g/dl,globulin 2,15 g/dl olarak yıl içerisinde en yüksek Mart ayında bulunmuştur. Fibrinojen ise en yüksekOcak ayında (198,74 mg/dl) bulunmuştur. Toplam protein, albumin ve globulin düzeyleri en düşükkış aylarında bulunurken fibrinojen yaz aylarında en düşük miktarda bulunmuştur. İstatistiki analizsonuçlarına göre tüm ölçümlerin aylık değişimleri önemli bulunmuştur. Albumin, globulin,fibrinojen değerleri ile toplam boy ve canlı ağırlık ve değerleri arasında pozitif bir ilişki bulunmuşturve bu değerlerin aylık değişimleri önemli bulunmuştur.
Keywords: Biyoloji; Balıkçılık; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi