120 MM HAVAN TOPU NAMLUSUNUN VE BU NAMLU ÜZERİNDE YAPILACAK GEOMETRİK DEĞİŞİKLİKLER SONRASINDA NAMLUNUN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ - ULUTAŞ, MELİH (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada, savunma sanayisinde önemli bir role sahip olan 120 mm havan topunun güncelleme yoluna gidilmiştir. 120 mm havan topunun hedefi vurabilmesi için üzerinde bulunun vida dişleri yardımıyla gerekli olan açı verilerek hedefe nişan alınmaktadır. Hedefin bu şekilde belirlenmesi ise çok zaman aldığından dolayı, Aselsan tarafından yeni geliştirilen havan topunun, en kısa süre içerisinde ve daha kolay bir şekilde ayarlanabilmesi için mekanik olarak açı verilmesi yerine vida dişlerini kaldırarak sisteme otomatik açı veren hidrolik mekanizmanın geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu sayede, havan topu hem kendi etrafında 360° dönebilen hem de istenilen açıya ayarlanabilen ve tamamen otomatik bir sisteme dönüştürülmesi hedeflenmiştir. Bu nedenlerden dolayı Aselsan 120 mm havan topunun üzerinde bulunan vida dişlerinin kaldırılması üzerine bir çalışma başlatmış ve SAYP projesi kapsamında, tez çalışması ortak olarak yürütülmüştür. Yapılan bu çalışma, iki kademede gerçekleştirilmiştir. İlk olarak, hali hazırda kullanılan vida dişli 120 mm havan topunun atış esnasında etki eden gerilmeler için termo-mekanik analizlerin ANSYS Workbench sonlu elemanlar yöntemi ile incelenmiştir. Daha sonra havan topu üzerindeki vida dişleri kaldırıldıktan sonraki durumu için aynı gerilmeler etkisi altında ANSYS Workbench programında incelenip elde edilen sonuçlar iki havan topu arasında karşılaştırılmış ve vida dişlerinin kaldırılmasının güvenli olup olmadığı incelenmiştir.

This has been made to update the 120 mm mortar, which has an important role in the defense industry. Inorderforthe 120 mm mortartohitits target, the screw on it is aimed at the target by giving there quiredangle. As the target takes a lot of time from this list, it wastargeted by Aselsan for the hydraulicmechanisms that angle the system by removing the screw threads instead of the angle mechanically so that the new high mortar can be adjusted in the shortest time andeasier. In this way, it is aimed to transform the mortarinto a system that can rotate 360 Cand can be adjusted to the desired angle. For these reasons, Aselsan has started a study on there moval of screw gears on the 120 mm mortarand within the scope of the SAYP project, this is the foundation as a master's degree. This study has been carried out in two stages. First, all the regressions of the currently used 120mm mortar with screw, which affect the firing application, were examined by Ansys finite element method. Secondly, for the condition of the screw gears after their removal on the pestle, the same stresses were applied to Ansys and all the results obtained were compared between the two mortars and with all the data obtained, it was examined whether it was safetore move the screw gears.
Numerical investigation of 120 mm mortar barrel and mechanical properties of barrel after this barrel process geometrical changes
Keywords: Makine Mühendisliği