ADENOHİPOFİZ HORMON DÜZEYLERİ İLE HİPOFİZ MRG GÖRÜNTÜLERİNİN TEKSTÜR ANALİZİ BULGULARININ KARŞILAŞTIRILMASI - GÜNEŞ, SELVA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Adenohipofiz hormon düzeylerinin hipofiz manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile elde edilen farklı sekanslardaki görüntülerin tekstür analizi bulgularının karşılaştırılması ve tekstür analizi bulguları ile adenohipofiz hormonları ve ilişkili hormonların kandaki değerlerinin saptanabilirliğinin araştırılması amaçlandı. Çalışma retrospektif olarak planlandı ve 3T MRG cihazında hipofiz incelemesi yapılan 156 olgu değerlendirildi. Prekontrast T1 ağırlıklı (A), T2A ve postkontrast T1A hipofiz MRG görüntüleri bu konu için özel yazılmış bir MATLAB© programı ile işlenerek tekstür analizi bulguları elde edildi. Kandaki adenohipofiz hormonları ve ilişkili hormonların değerleri arasındaki ilişkiler istatistiki olarak korelasyon ve regresyon analizleri ile değerlendirildi. Hormon değerleri ile MRG görüntülerden elde edilen çok sayıda tekstür analiz parametreleri arasında zayıf düzeyde korelasyonlar saptandı. Yapılan regresyon analizi testleri ile özellikle DHEAS, serbest T4, ACTH ve TSH kan değerlerinin tekstür analizi bulgularıyla saptanabilirliğinin olabilirliği bulundu (sırasıyla %38,5; %45; %27,2 ve %25,7). Sonuç olarak, literatür taraması yapıldığında konuyla ilgili yeterli çalışma olmayan bu çalışmada, adenohipofiz hormonları ve hipofiz MRG görüntülerinden elde edilen tekstür analizi bulgularının ilişkisi ve tekstür analizi ile hormon değerlerinin saptanabilirliği ortaya konuldu. Tekstür analizi hipofiz glandının değerlendirilmesinde kullanılabilir ve faydalı bir tetkiktir. Güçlü altyapılı yeni çalışmalar bu alanda daha fazla bilgi oluşumuna katkı yapılabilir. Anahtar Kelimeler: Hipofiz Glandı; Hipofiz Hormonları; Manyetik Rezonans Görüntüleme; Bilgisayar Destekli Görüntü İşleme; İstatistik

It is aimed to compare the texture analysis findings of adenohypophysial hormone levels in different sequences of images obtained by pituitary magnetic resonance imaging (MRI), and to investigate the detectability of adenohypophysial hormones and related hormones in the blood with texture analysis findings. The study was planned retrospectively and 156 cases who underwent pituitary examination with 3T MRI device were evaluated. Pre-contrast T1-weighted (W), T2W, and post-contrast T1W pituitary MRI images were processed with a specially written in MATLAB© program to obtain texture analysis findings. Relationships between adenohypophysis hormones and blood values of related hormones were evaluated statistically by correlation and regression analysis. There were weak correlations between hormone values and many tissue analysis parameters from MRI images. It was found that the detectability of DHEAS, free T4, ACTH and TSH blood values especially, with regression analysis tests was determined by texture analysis findings (38.5%, 45%, 27.2% and 25.7%, respectively). In conclusion, the relationship between adenohypophysis hormones and texture analysis findings obtained from pituitary MRI images and the detectability of hormone values with texture analysis were revealed in this study, which was not sufficient when the literature was reviewed. Texture analysis can be used in the evaluation of the pituitary gland and is a useful test. New studies with a strong infrastructure can contribute to the formation of more knowledge in this field. Key Words: Pituitary Gland; Pituitary Hormones; Magnetic Resonance Imaging; Image Processing, Computer-Assisted; Statistics
Comparison of adenohypophyse hormone levels and texture analysis findings of pituitary MRI images
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp