Katı Yakıtlı Bir Kazanda Isı Transferi İyileştirmeleri ve Basınç Farkının Yapay Sinir Ağı ile Modellenmesi - Çıtlak, Aydın; Demirpolat, Ahmet Beyzade; Das, Mehmet (My University, 2019)
Bu çalışmada, duman borularının çapı 42 mm, baca çapı 230 mm ve su giriş ve çıkış çapları 65 mm olan 125.000 kcal/hısı kapasiteli katı yakıtlı kazanda, 4 farklı tipte şerit türbülatör kullanılarak ısı transferinin iyileştirilmesi incelenmiştir.Kazandaki duman borularının tümüne yerleştirilen türbülatörlerle deneyler yapılmıştır. İlk olarak içerisine türbülatöryerleştirmeden deneyler yapılmıştır. İkinci adımda ise duman boruları içerisine türbülatörler yerleştirerek her tip için ayrı ayrıdeneyler yapılmış ve ısı transferi hesaplanmıştır. Deneylerde fan debisi damper yardımıyla değiştirilerek Reynolds sayısı 1800ile 2800 arasındaki değerlerde hesaplamalar yapılmıştır. Isı transferi iyileştirmesi için yapılan türbülatörlü deneyler,türbülatörsüz deneylere göre ısı transferinde en az % 44, en fazla % 82 oranında artış sağlanmıştır. Hesaplamalar sonucu eldeedilen basınç farkı değerleri için yapay sinir ağı (YSA) kullanılarak tahminsel bir model elde edilmiştir. Elde edilen modelinhata analizleri yapılmış ve basınç değerlerini başarılı bir şekilde tahmin ettiği gösterilmiştir.
Keywords: Enerji ve Yakıtlar; İnşaat ve Yapı Teknolojisi; Bilgisayar Bilimleri; Yapay Zeka