NAZİK GÖLÜ (BİTLİS, TÜRKİYE) FİTOPLANKTONUNUN MEVSİMSEL DEĞİŞİMLERİ - Sönmez, Feray; Güneş, Seçil; Özbey, Nurten; Şeker, Tünay; Arısoy, Gülden (My University, 2017)
Bu çalışma, Nazik Gölü fitoplanktonunun mevsimsel de?i?imlerinin belirlenmesi amacıyla, 3 istasyonda ve Ocak 2014-Şubat 2015 tarihleri arasında mevsimsel su ve fitoplankton örnekleri alınmıştır. Nazik Gölü'nden al?nan su örneklerinde sıcaklık, pH, çözünmü? oksijen, oksijen doygunluğu, elektriksel iletkenlik ölçümleri ve klorür, sülfat, nitrat, toplam azot, toplam fosfor ve klorofil a analizleri yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, Nazik Gölü'nün genel şartlar bakımından I. sınıf su kalitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Gölde Bacillariophyta'ya ait 46, Charophyta'ya ait 3, Chlorophyta'ya ait 2, Cyanophyta'ya ait 5 ve Dinophyta'ya ait 1 olmak üzere toplam 57 takson kaydedilmiştir. Bu gruplara ait alglerden en fazla türle temsil edilenler Bacillariophyta'dan Cymbella, Fragilaria, Navicula ve Nitzschia (4'er takson) olmuştur. İstasyonlarda tespit edilenlere göre bakıldığında takson sayısı, en fazla 52 taksonla III. istasyonda, en az 37 takson olarak I. istasyonda kaydedilmiştir
Keywords: Balıkçılık; Çevre Bilimleri; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi