ISI DEĞİŞTİRİCİ GEOMETRİLERİNİN ISI TRANSFERİNE ETKİSİNİN SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ - YÜKSEL, SALİM (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu tezde, çeşitli ısı değiştirici geometrilerinin ısı transferi performansına olan etkileri sayısal olarak incelenmektedir. Çalışmada, farklı geometrik tasarımlar kullanılarak ısı transferi katsayısı, basınç düşüşü ve akış özellikleri analiz edilecektir. Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD) yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilen simülasyonlar, ısı değiştiricilerinin termal verimliliğini ve akış dinamiklerini karşılaştırmak için kullanılacaktır. Elde edilen sonuçlar, optimum ısı transferi performansı için en uygun geometrik yapıların belirlenmesine yardımcı olmuştur. Ayrıca, ısı değiştirici tasarımlarında geometrik optimizasyonun enerji verimliliği üzerindeki etkileri üzrinde. Bu çalışma, endüstriyel uygulamalarda daha verimli ısı değiştirici tasarımlarının geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

In this thesis, the effects of various heat exchanger geometries on heat transfer performance are examined numerically. In the study, heat transfer coefficient, pressure drop and flow characteristics will be analyzed using different geometric designs. Simulations performed using computational fluid dynamics (CFD) methods will be used to compare the thermal efficiency and flow dynamics of the heat exchangers. The results obtained helped determine the most suitable geometric structures for optimum heat transfer performance. Also on the effects of geometric optimization on energy efficiency in heat exchanger designs. This study aims to contribute to the development of more efficient heat exchanger designs in industrial applications.
The numerical investigation of the effect of heat exchanger geometries on heat transfer
Keywords: Enerji