BINGÖL KENT MERKEZINDEKI DERELERIN TAŞKIN ALANLARININ COĞRAFI BILGI SISTEMLERI CBS) ILE BELIRLENMESI - ÇELİKER, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada Bingöl İl Merkezi'ndeki özellikle Çapakçur Deresi üzerinde taşkın riski değerlendirmesi hidrolik ve hidrolojik modeller kullanılarak araştırılmıştır. 3 boyutlu arazi modellemeleri ve tanımlanması, CBS programı olan ArcGIS 10.1 ile, hidrolik modelleri de Hydrologic Engineering Centers River Analysis System (HEC-RAS) 5.0.3 ile gerçekleştirilmiştir. Tüm topoğrafik veriler, ArcGIS üzerinde çalışan HEC-GeoRAS aracı yardımıyla hidrolik analiz yapılabilen HEC-RAS'a aktarılmıştır. 1/1000 ölçekli topoğrafik haritadaki 1 metre eş yükselti eğrilerine ait verilerle üretilen TIN (Triangulated Irregular Networks), havzanın akış modeline girdi verisi olarak hidrolojik ve hidrolik modelleme için kullanılmıştır. Tüm topoğrafik veriler, ArcGIS üzerinde çalışan HEC-GeoRAS aracı yardımıyla hidrolik analiz yapılabilen HEC-RAS'a aktarılmıştır. 2, 5, 10, 25, 50, 100, 500 ve 1000 yıllık hesaplanmış tekerrür debi değerleri hidrolik modele girilerek su seviyeleri tespit edilmiştir ve sonuçlar HEC-GeoRAS yardımıyla ArcGIS'e aktarılarak taşkın risk haritaları hazırlanmıştır. Bu çalışma, kalkınma planları için risk değerlendirmesi sağlayacaktır.

In this study, flood risk assessment especially Çapakçur Creek in Bingöl Province Center was investigated using hydraulic and hydrologic models. 3D terrain modeling and determination of floodplain areas have been done the GIS software of ArcGIS 10.1, and hydraulic models has been realized by using Hydrologic Engineering Centers River Analysis System (HEC-RAS) 5.0.3. All the topographic data obtained, have been transferred to the HEC-RAS which makes hydraulic analysis using HEC-GeoRAS tool. It is used, 1/1000 scale topographic maps of the region with 1 meters elevation differences for contour lines to prepare TIN map (Triangulated Irregular Networks) that is the primary data for hydraulic and hydrologic modeling. The computed values of 2, 5, 10, 25, 50, 100, 500 and 1000 years were included into the hydraulic model, and the water levels corresponding to the same recurrence intervals have been determined and flood risk maps have been prepared by transferring the results to ArcGIS using HEC-GeoRAS. This study will provide risk assessment for development plans.
Determination of flood areas of streams in Bingöl province with geographical information systems (GİS)
Keywords: Çevre Mühendisliği