MATERNAL DÖNEMDE OLUŞTURULAN DENEYSEL DİYABETİN FETAL RAT GELİŞİMİ VE YAVRULARIN BİLİŞSEL FONKSİYONLARINA ETKİSİ - SIRMA, NUSRET (Fırat Üniveristesi, 2008)
Diabetes mellitus, insülin etkisinin ya da insülin salgılanmasının veya her ikisinin bozukluğunun meydana getirdiği karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında bozukluklara neden olan kronik hiperglisemi olarak tanımlanır.Çalışmamızda annesi diyabet olan sıçanlardaki öğrenme ve hafıza bozukluklarının hipokampal sinaptik plastisite ve nörogenezis ile bağlantısını araştırmak için yavru sıçanların beyin dokusunda glial fibriler asidik protein (GFAP), nöral hücre adezyon molekülleri (NCAM), lipid peroksidasyonu (LPO) ve glutatyon (GSH) moleküllerine bakmayı amaçladık. Öğrenme için Morris Water Maze testi kullanıldı.Diyabet ve kontrol grubunda öğrenme yeteneğinin arttığı gözlendi. Beşinci günde ortalama platformu bulma sürelerine bakıldığında, kontrol grubu sürelerinin, diyabet grubu sürelerine göre oldukça düşük olduğu gözlendi (p<0.01).NCAM 120, NCAM 140 ve NCAM 180 diyabet grubunda, kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı bir şekilde daha düşüktü (NCAM 180 için p<0.001, NCAM 140 için p<0.001 ve NCAM 120 için p<0.05). Diyabetik yavru sıçanlarda GFAP düzeyi, kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü (p<0.001). Hipokampusta LPO düzeylerinin, diyabetik gruptaki yavru sıçanlarda kontrol grubuna göre arttığını (p<0.001), GSH düzeylerinin azaldığını (p<0.001) tespit ettik.Sonuç olarak diyabetik anne yavrularında öğrenme fonksiyonları bozulmaktadır. NCAM izoformlarının azalması beyin gelişimini, sinaptik plastisite oluşumunu engelleyebilir ve NCAM` ın öğrenme ve uzun dönem hafızanın oluşmasında rolü olduğunu gösterebilir. GFAP yoğunluğunun azalması, diyabetik anne yavrularında beyin maturasyonunun tamamlanmasını engelleyebilir. Diyabette, gebelik döneminde kan şekeri regülasyonu ile beyin gelişimi ve sinaptik plastisite oluşumu düzenlenebilir ve öğrenme eksikliği, beyin maturasyonunun gecikmesi engellenebilir. Ayrıca diyabetik anne yavrularında LPO düzeyleri yüksek, GSH düzeyleri düşük bulunmuştur. Diyabette, gebelikte antioksidan tedavi yavruları oksidatif stresin zararlı etkilerine karşı koruyucu olabilir.Anahtar kelimeler: Diabetes mellitus, öğrenme, NCAM, GFAP.

The Effect Of Experimental Maternal Diabetes Mellitus On The Development And Cognitive Functions Of Fetal RatsDiabetes mellitus is characterized by chronic hyperglycemia with disturbances of carbohydrate, fat, and protein metabolism resulting from defect in insulin secretion, insulin action or both.We purpose to investigate the relationship of learning and memory deficiency with hypocampal synaptic plasticity and neurogenesis in diabetic mathers offsprings. For this purpose we aim to investigate the levels of glial fibrillary acidic protein (GFAP), neural cell adhesion molecule (NCAM), lipid peroxidation, glutation in offsprings mice brain. Morris Water Maze test was used for measuring learning capacitiy.It was seen that learning ability was improved in each diabetic and control groups. Mean period spending for finding the platform was importantly shorter in control group than diabetic group in 5. day (p<0.01).The levels of NCAM 120, NCAM 140 and NCAM 180 were statistically lower in diabetic group than control group (NCAM 180 p<0.001, NCAM 140 p<0.001 and NCAM 120 p<0.05). The levels of GFAP was statistically lower in diabetic newborn mice than control group (p<0.001). We found the levels of lipid peroxidation importantly higher (p<0.001), and the levels of glutation importantly lower (p<0.001) in hypocampus of diabetic offsprings than control group.Finally functions of learning is disturbed in diabetic mathers offsprings. Decreasing of NCAM izoforms can block the maturation of brain and formation of synaptic plasticity. This can show the role of NCAM on learning and long period memory. Decreasing of GFAP dansity may prevent brain maturity completement in diabetic offsprings. In diabetic patients regülation of blood glucose during the gestation can arrrange the development of brain and synaptic plasticity formation and it also prevent the learning deficiency and brain maturation delay. Furthermore high levels of lipid peroxidation and low levels of glutation was found in diabetic mathers offsprings. Antioxidation therapy may be protective against to harmful effects of oxidative stress during the gestation in diabet.Key words: Diabetes mellitus, learning, NCAM, GFAP.
The effect of experimental maternal diabetes mellitus on the development and cognitive functions of fetal rats
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları