MADDE BAĞIMLILIĞIYLA MÜCADELEDE İNANÇ ODAKLI YAKLAŞIM: KARDELEN REHABİLİTASYON MERKEZİ ÖRNEĞİ - Kızmaz, Zahir; Çevik, Muhammet (My University, 2016)
Bu çalışmanın konusunu, suç ve bağımlılıkla mücadelede inanç odaklı yaklaşımın rolü oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı, madde bağımlılığının önlenmesinde inanç odaklı yaklaşımının etkisini saptamaktır. Araştırma kapsamında, dini bir grup bünyesinde (Menzil olarak adlandırılmaktadır) Adıyaman ilinde hizmet veren Kardelen Rehabilitasyon Merkezi ele alınmıştır. Bu merkeze gönüllü olarak başvurmuş ve bu merkezde yatılı olarak kalan bireylerle yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Nitel bir çalışma olan bu araştırmada, madde bağımlısı olanların bu bağımlılıktan kurtulmaları için nasıl bir programa tabi tutuldukları ve madde bağımlılığının terkedilmesinde dinsel motivasyonun ve aktivitelerinin etkisi anlaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmada, madde bağımlılığının sonlanmasında, dinsel motivasyonun, dindar akran ve çevrenin varlığının, toplum tarafından olumlanmanın ve dinsel temelde yeni bir kimlik inşasının etkili olduğu sonucu elde edilmiştir
Keywords: Sosyal Çalışma; Din Bilimi; Madde Bağımlılığı