Fuchs’un heterokromik üveiti - Demir, Tamer; Kaya, Mehmet Kaan (My University, 2010)
Amaç: Fuchs’un heterokromik üveiti (FHÜ) olan hastalarda üveit seyrinin ve klinik özelliklerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Fırat Üniversitesi Hastanesi Üvea biriminde izlenen 18 FHÜ hastasına ait dosya kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmada 8’i erkek (%44,4), 10’u kadın (%55,6) toplam 18 hastanın 19 gözü değerlendirildi. Hastaların 17’sinde (%94,7) tek taraflı, 1’inde (%5,3) bilateral tutulum vardı. En sık başvurma sebebi görme azlığı idi ve 16 hastada gözlendi. İlk başvuruda FHÜ dışındaki ön tanılarda; ön üveit, pars planit ve Behçet hastalığının olduğu belirlendi. Kornea endotelinde orta boy ve yıldızımsı difüz keratik presipitatlar 16 gözde (%84,2) izleniyordu. Heterokromi olmaksızın yaygın iris atrofisi 8 gözde (%42,1) ve iris nodülleri ise 5 gözde (%26,31) mevcuttu. Sonuç: FHÜ düşük dereceli göziçi enflamasyon, iris heterokromisi, iris atrofisi, keratik presipitatlar, artmış glokom ve katarakt insidansıyla beraber görülen hastalıktır. Özellikle koyu renk gözlerde heterokromi olmadan iris nodülleri ve iris atrofisi olması FHÜ için önemli bir bulgu olarak değerlendirilir. İris nodülleri ise iris atrofisi öncesinde görülen daha önemli bir bulgudur. FHÜ tanısı herhangi laboratuar testi olmaksızın klinik bulgularla konulur. FHÜ’de yanlış tanı, gereksiz tedavi sonucu komplikasyonlara neden olmaktadır. Klinik bulguların oftalmologlar tarafından daha dikkatli değerlendirilmesi FHÜ yanlış tanı ve tedavisini engelleyebilir.
Keywords: Üveit; Glokom; Katarakt; Seyir; Geriyedönük çalışma; İridosiklit