Mediasten bronkojenik kisti: Olgu sunumu - Balcı, Akın Eraslan; Özalp, Koray; Ayan, Erhan; Duran, Mehmet (My University, 2005)
Mediastende yerleşen bronkojenik kistler nadir görülür ve tanı sırasında asemptomatik olabilirler. Standart tedavi kistin tam eksizyonudur. Bu yazıda, egzersiz sırasında dispne, halsizlik, göğüs ve sırt ağrısı yakınmalarına yol açan bronkojenik kistli 50 yaşında bir kadın hasta sunuldu. Hastanın posteroanterior akciğer grafisinde üst mediastende genişleme görüldü. Bilgisayarlı tomografide sağ üst mediastende paravertebral ve paratrakeal yerleşimli, 5x4 cm boyutlarında kistik lezyon saptandı. Lezyonun anteriorda vena kava süperior ile komşuluğu vardı; ancak, radyolojik olarak bası bulgusu yoktu. Sağ lateral insizyonla torakotominin ardından kist çıkarıldı. Ameliyattan üç ay sonra çekilen posteroanterior göğüs grafisi ve bilgisayarlı tomografide kiste ait bulgu izlenmedi. Beşinci aydaki kontrolde hastada yakınma yoktu.
Keywords: Mediasten; Bronkojenik kist