18. YÜZYIL ŞAİRLERİNDEN BELİĞ MEHMED EMÎN DÎVÂNI (İNCELEME-TENKİTLİ METİN-TAHLİL) - DEMİREL, HAFİZE GAMZE (Fırat Üniveristesi, 2005)
Divanın tenkitli metin çalışması, tespit edilen _8 nüshadan, 6 yazma nüshanın ve bunların dışında 1 matbu nüshanın temîn edilmesi neticesinde yapılmış; meydana gelen metinden hareketle tahlil çalışması ortaya konulmuş ve 18. yüzyıl Divan şairlerinden olan Beliğ Mehmet Emin' in hayatı, edebî kişiliği ve eserlerinin tanıtılması ile son bulmuştur. Beliğ Mehmet Emin'in şiirlerinde hayal inceliğinin, lirizmin, reel tasvirlerin yanında yer yer mahallileşmenin, Sebk-i Hindî'nin ve Hikemi tarzın da etkilerinin var olduğu tespit edilmiştir. Özellikle gazellerinde son derece önemli olan toplumsal gerçeklere parmak basmaktadır. Anahtar Kelimeler: 18. yüzyıl, Beliğ Mehmet Emin, Divan, Tenkitli metin, Tahlil
Beliğ Mehmed Emîn's Dîvân (researc, critical text, analysis)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı