1002 NUMARALI TAHRİR DEFTERİNE GÖRE ŞEHRİZOL - Taşkın, Ünal (Fırat University, 2014)
Kuruluşu hakkında rivayetler bulunan Şehrizol şehri, pek çok kültür için önem arz etmektedir. Selçuklularla birlikte yoğun bir Türkmen yerleşmesine sahne olan bölge, birçok devlet ve yerli beylik tarafından idare edilmiştir. Osmanlıların Irakeyn seferi sonunda ele geçirilen Şehrizol’da tam bir denetim sağlamak zaman aldı. Osmanlı Safevî mücadelelerinde sıklıkla el değiştiren bölge, genelde Osmanlıların elinde kaldı. Bu çalışmada bölgede yapılan ilk tahrir sonuçlarına göre, Şehrizol’un idarî, iktisadî ve nüfus durumu üzerinde durulacaktır.