0-24 AYLIK BEBEĞİ OLAN ANNELERİN ANNE SÜTÜ VE EMZİRME İLE İLGİLİ BİLGİ, TUTUM VE UYGULAMALARI - KAYA, DİREN (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bebek beslenmesiyle ilgili bütün bilim adamlarının, Dünya Sağlık Örgütü'nün, UNICEF'in önerisi ve Sağlık Bakanlığının politikası; bebeklerin ilk 6 ay su bile verilmeden sadece anne sütüyle beslenmeleri ve 6. aydan sonra da uygun ek beslenme ile beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesidir. Bu çalışma Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniklerine başvuran annelerin anne sütü ve emzirmeyle ilgili bilgi, tutum ve durumlarının saptanması amacıyla yapılmıştırKesitsel tipte olan bu çalışma Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniklerine muayene için başvuran 0-24 ay arası bebeği olan 453 anneye 44 sorudan oluşan bir anket formu uygulandıAraştırma kapsamına alınan annelerin yaş ortalaması 28.0±5.49 yıl olup, bebeklerin %55.0'i kız iken, %45.0'i erkektir. Bebeklerin yaş ortalaması 8.4±6.4 ay olarak bulunmuştur. Çalışmaya alınan annelerin doğum öncesi sadece %56.5'i anne sütü ve emzirme hakkında bilgi alırken, postpartum dönemde anne sütü ve emzirme konusunda bilgi alma durumu %64.0 idi. Annelerin %80.6'sı bebeğine ilk besin olarak anne sütünü vermiştir. Anket formlarının değerlendirilmesi sonucunda annelerin %98.0'inin bebeklerini bir süre emzirdikleri, %2.0'sinin ise bebeğini hiç emzirmedikleri görülmüştür. Araştırma kapsamındaki annelerin %49.9'u ilk bir saat içerisinde bebeklerini emzirmeye başlamıştır. Annelerin %90.9'u bebeğine kolostrumu vermiştir. Çalışmaya alınan bebeklerin ortalama emzirilme süresi 6.6±5.37 ay olarak bulunmuştur. Ortalama emzirilme süresinin çok kısa olmasının çalışmaya alınan bebeklerin yaş ortalamasının düşük olması ile ilişkili olabileceği düşünülmüştür. Çalışmamızda bebeklerini sadece anne sütü ile besleme birinci ayda %65.3 iken, bu oran dördüncü ayda %60.0'a, altıncı ayda ise %28.0'e düşmektedirSonuç olarak Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine başvuran annelerin bebeklerini anne sütüyle emzirmeye başlama yüzdesi yüksektir. Ancak ilk altı ay sadece anne sütü verme yüzdesi düşük olup, erken dönemde ek gıdalara başlama yüzdesi ise yüksek olarak bulunmuştur.

About feeding a baby suggestion of all scientists, World Health Organization (WHO), UNICEF and the policy of Ministry of Health is that first 6 months feeding babies only with breastfeeding not even giving water and after sixth month baby must be nursing up to 2 years by breast milk and additional suitable nourishment. This study is done to mothers who applied to Fırat Universty Hospital Pediatric Outpatient Clinics, for determining the mothers knowledge, attitude and state about breast milk and breastfeedingThis cross-sectional type study was practiced with a questionnare form which is including 44 questions by the 453 mothers who have 0-24 month baby applied to the Fırat Universty Hospital Pediatric Outpatient Clinics for consultationIn the scope of research the mothers age average were 28.0±5.49 years old. %45 of babies were males while %55 of babies were females. Babies average age was found 8.4±6.4 months. %56.5 of mothers have got information about breast milk and breastfeeding before birth. Course of to get information was %64.0 in postpartum time. %80.6 of mothers have suckled their babies at first with breast milk. After the evaluation of questionnare form; %98 of mothers have nursed their babies for a time but %2 of mothers never suckled their babies. After the evaluation of questionnare form; %98 of mothers have nursed their babies for a time but %2 of mothers never suckled their babies. %49.9 of mothers have suckled their babies in first hour after the birth. %90.9 of mothers said that they have give the colostrum to their babies. In study, average breastfeeding time was found 6.6±5.37 months. Shortage of average breastfeeding time was related with low average of babies which are observed. In our study; %84.6 of babies are nourished with breast milk in first month and this rate was %67.6 in fourth month. This rate has decreased to %28.7 end of the sixth monthConsequently the mothers who admitted to Fırat Universty Hospital Pediatric Outpatient Clinics, percent of nursing with breast milk after the birth is high. However the percent of nursing with only breast milk is low in first six month and percent of starting to additional nourishment is high in early period.
Knowledge, attitude and applications about human milk and breast feeding on mothers who have 0 ? 24 months old baby
Keywords: Aile Hekimliği