COVID-19 SALGINININ TÜRKİYE'DE GELİR DAĞILIMINA ETKİSİ - ARSLAN, GAMZE (Fırat Üniveristesi, 2023)
Gelir dağılımı birçok makroekonomik faktörden etkilendiği gibi salgın hastalıklardan da etkilenmektedir. Salgın hastalıklar gerek sosyal gerek ekonomik yıkıcı etkilerinden kaynaklı olarak krizlere sebep olmaktadır. 2019 yılında küresel kriz yaratan Covid-19 pandemisinin yarattığı yıkıcı etkilerle ülkelerin ekonomilerinde daralmalar meydana gelmiştir. Bu salgın ile mücadelede ülkeler birbirinden farklı kısıtlamalar ve yasaklarla çeşitli tedbirler almıştır. Alınan bu tedbirler, üretim-tedarik zincirlerini olumsuz etkilemiştir. Firmalarda ve üretimde meydana gelen duraklama ile birlikte arz-talep şokları yaşanmıştır. Ülke ekonomisini derinden etkileyen bu gelişmeler; istihdamı azaltmış, işsizliği artırmış, dış ticareti azaltmış, döviz kurlarında dalgalanmalara sebep olmuş ve enflasyon oranlarını artırmıştır. Gelir dağılımını etkileyen makroekonomik faktörlerin pandemi sürecinden bu denli olumsuz etkilenmesiyle gelir dağılımındaki adaletsizlik son yıllarda artış göstermiştir. Bu çalışmada gelir dağılımının belirleyicileri olan makroekonomik değişkenlerin Covid-19 pandemisiyle nasıl şekillendiği ele alınmıştır. Araştırmada elde edilen veriler doğrultusunda gelir dağılımının ve makroekonomik değişkenlerin Covid-19 pandemisinden olumsuz etkilendiği ve dolayısıyla adaletsizliğin arttığı sonucuna varılmıştır.

Income distribution is affected by many macroeconomic factors as well as epidemic diseases. Because epidemic diseases cause crises caused by their destructive effects both social and economic. The Covid-19 pandemic, which created a global crisis in 2019, caused contractions in the economies of countries with its devastating effects. In the fight against this epidemic, each country has taken measures with different restrictions and prohibitions. These measures have adversely affected production-supply chains. With the pause in companies and production, supply-demand shocks were experienced. These developments, which deeply affect the country's economy; It has reduced employment, increased unemployment, reduced foreign trade, caused fluctuations in exchange rates and increased inflation rates. The unfairness in income distribution has increased in recent years as macroeconomic factors affecting income distribution have been adversely affected by the pandemic process. In this study, how macroeconomic variables, which are the determinants of income distribution, are shaped by the Covid-19 pandemic are discussed. In line with the data obtained in the research, it was concluded that income distribution and macroeconomic variables were adversely affected by the Covid-19 pandemic and therefore injustice increased.
The impact of the COVID-19 pandemic on income distribution in Turkey
Keywords: Ekonomi