BANDUNG KONFERANSI (BAĞLANTISIZLAR BLOĞU)'NIN, ABD-SOVYET RUSYA'NIN BÖLGE POLİTİKALARINA ETKİSİ - ÖZYAŞAR, ERHAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
İkinci Dünya Savaşı sonrası yeni bir dünya düzeni kurulmuştur. Bu düzenin kurucu aktörleri ABD ve Sovyet Rusya olmuştur. Her iki devlette kendi siyasi, ekonomik ve askeri düzenlerini dünyaya hâkim kılmak için kıyasıya mücadeleye girmiştir. Bu mücadele özellikle Ortadoğu'da yaşanmıştır ve hala yaşanmaktadır. İkinci Dünya Savaşı sonrasında sömürgeci devletlere karşı bağımsızlığını kazanan Asya - Afrika devletleri, siyasal bağımsızlığa kavuştuktan sonra karşılaştıkları güçlükleri dikkate alarak, bağımsızlığın asıl amaç olmadığını, ancak birinci adımı oluşturduğunu belirtmişlerdir. Siyasal istikrarlarını sağlamak ve ekonomik kalkınmalarını gerçekleştirmek için, aralarında birlik oluşturmaları gerektiğini anlamışlardır. Asya-Afrika devletleri 18-24 Nisan 1955 yılında Endonezya'nın Bandung kentinde bir araya gelerek üçüncü bir blok olarak Bağlantısızlar Bloğunu kurdular. Bağlantısızlığın özünde rekabet halinde olan karşı siyasi ve ideolojik bloklara girmemeyi ön görmektedir. Mısır, Hindistan, Endonezya ve Yugoslavya liderleri Üçüncü Bloğun oluşmasına etki eden liderlerdir. Zirve Konferansları yaparak dönemin gelişmeleriyle ilgili ortak kararlar almışlardır. Bağımsızlığını yeni kazanan bu devletlerin sömürgeci devletlere karşı yürüttükleri politikalar sömürgeci devletlerin bölge politikalarının şekillenmesine etki etmiştir. ABD ve Sovyet Rusya etki alanlarını genişletmeye ve sağlamlaştırmaya çalışmışlardır. Doktrinler ve Paktlar kurarak özellikle Bağlantısız devletleri kontrol altına almaya çalışmış ve Bandung Konferansına kayıtsız kalmayarak Bağlantısızlar Hareketinin liderlerini bölgede bir güç olarak kullanmak istemişlerdir.

A new world order was founded after Second World War. The founding actors of this system have been the United States and Soviet Russia. The both states were entered into a fierce struggle for make their political, economic and military powers. This struggle especially has experienced in the Middle East and is still experiencing. After the second world war Asian-African states which was gained independence against the colonial state after taking into account the difficulties encountered gained political independence is not the main purpose, however, they have expressed it is the first step. They were realized that for ensure political stability and achieve economic development they should creating a union. Asian-African states came together on 18-25 April 1955 in Indonesia's Bandung city and established the Non-Aligned blog as a third block. It is to see the front the essence of disconnection not enter into any political and ideological blocks that compete against. Egypt, India, Yugoslavia and Indonesia leaders are leaders who influence the formation of the third block. The new states which gained independence policy carried out the colonial government was influence in the shaping of regional policy of the colonial state. United States and Soviet Russia tried to expand and consolidate their domain. They has especially tried to take control the Non-Aligned Countries with creating Pacts and Doctrine, they not remain indifferent to Bandung Conference and want to use Non-Aligned leaders as a power.
Bandung conference's (The non-aligned block), effect on the regional policy of USA-Soviet Russia
Keywords: Tarih