ÖRGÜTSEL DİJİTAL DÖNÜŞÜM ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - Polat, Ebru; Zincirli, Muhammed (My University, 2025)
Bu çalışma, kurumların dijital dönüşüm süreçlerini örgütsel düzeyde değerlendirmeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın kuramsal temelini Rogers’ın Yeniliklerin Yayılımı Kuramı oluşturmaktadır. Ölçek geliştirme sürecinde literatür taraması yapılmış, madde havuzu oluşturulmuş, uzman görüşleriyle içerik geçerliği sağlanmış ve ardından psikometrik analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında toplam 814 kamu çalışanından veri toplanmış, örneklem gruplarıyla ön pilot uygulama, açımlayıcı faktör analizi (AFA), doğrulayıcı faktör analizi (DFA), ölçüt bağlantılı geçerlik ve test-tekrar test analizleri yapılmıştır. AFA sonucunda beş maddeden oluşan tek boyutlu bir yapı elde edilmiştir. Ölçeğin madde yük değerlerinin 0.714 ile 0.940 arasında değiştiği ve toplam varyansın %72.51’ini açıkladığı belirlenmiştir. DFA sonucunda ölçeğin beş madde ve tek boyuttan oluştuğu doğrulanmış, uyum indekslerinin modelin iyi uyuma sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca madde yük değerlerinin 0.628 ile 0.906 arasında değişmesi, ölçeğin faktör yapısının geçerliliğini desteklemiştir. Ölçüt bağlantılı geçerlik analizlerinde, geliştirilen ölçek ile Yenilikçi Davranış ve Örgütsel Değişime Açıklık ölçekleri arasında anlamlı pozitif korelasyonlar saptanmıştır. Güvenirlik analizleri kapsamında Cronbach’s Alpha değerleri .89 ile .93 arasında, test-tekrar test korelasyon katsayısı ise .78 olarak bulunmuştur. Elde edilen bulgular, geliştirilen ölçeğin hem geçerli hem de güvenilir olduğunu göstermektedir. Kısa, tek boyutlu ve uygulaması kolay bir yapıya sahip olan bu ölçek, örgütlerin dijital dönüşüm düzeyini ölçmede, dijital olgunluklarını belirlemede ve stratejik planlamalarda kullanılabilecek pratik bir araç olarak literatüre katkı sağlamaktadır.
Keywords: Dijital dönüşüm; Ölçek geliştirme; Örgütsel yapı; Yeniliklerin Yayılımı Kuramı