PEYNİR BİLEŞİMİNE GİREN SÜT TÜRLERİNİN POLİAKRİLAMİD JEL ELEKTROFOREZİ (PAGE) İLE TESPİT EDİLMESİ - GÖNÜLALAN, ZAFER (Fırat Üniveristesi, 1998)
Bu araştırmada kapsamında, Fırat Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği şartlarında Doğu Anadolu Kırmızısı buzağılarda farklı sürede sütten kesimin ekonomik analizi yapılmıştır. Araştırmada 3 grup halinde 7 baş saf Doğu Anadolu Kırmızısı buzağısı kullanılmıştır. Buzağı grupları; Doğu Anadolu Kırmızısı buzağılardan doğum ağırlıkları ve doğum tarihleri en yakın buzağılar seçilerek oluşturulmuştur. 5. ayda sütten kesilen ve kontrol grubu olarak değerlendirilen buzağılar I.gurubu,4 aylık yaşta sütten kesilen buzağılar Il.grubu ve 2 aylık yaşta sütten kesilen buzağılar ise IH.grubu oluşturmuşlardır. Araştırma sonucunda, grupların kazandıkları canlı ağırlıklara bakıldığında; I. grup için 72.07 kg, n. grup için 99.50 kg ve III. grup için 73.86 kg ' bulunmuştur. Ekonomik anlamda sonuca ulaşmak amacıyla, lkg canlı ağırlık kazancı için tüketilen toplam süt ve yem maliyeti bulunmuş ve bu maliyet; I. grup için 632.084TL, II. grup için 716.279 TL ve Hl.grup için 920.890 TL olarak bulunmuştur. Sonuç olarak; hem canlı ağırlık artışı ve hem de 1 kg canlı ağırlık kazancı için tüketilen süt ve yem maliyetinin en ekonomik olduğu sütten kesim zamanının 120.gün olduğu tespit edilmiştir.

SUMMARY During the investigation, The economic decomposition of weaned numbers in different periods of East Anatolia Red calves under the condition of Search and Practice Farm of University of Fırat was carried out. In the investigation, 7 credulas East Anatolia Red calves placed in 3 groups were carried out. These groups of calves were formed acconding to the choosing of calves which have the closer birth weight and date of birth. First group was constituted by the calves weaned at 5mounth age and used as the control group, second group was formed by the calves weaned at4 mounth age and third group was formed by the calves weaned at 2 mounth age. To reach the result as the meaning of economic, the cost of consumed total milk and prey were calculated for hveweight gam of 1 Kg.For first group this cost was found as 632.084,for second group it was found as7 16.279 and for third group it was found as 920. 890. According to the results of data,the wanted beneficial result was obtained in the second group. As aresult,for both increasing in hveweight and the gain of hveweight as 1kg.,the most economic cost of consumed milk and prey of weaning time is determined as 120.day.
Determination of milk species in cheese using by polyacrylamide gel electrophoresis (PAGE)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine