İKİNCİ TRİMESTER GEBELERDE UTERİN ARTER DOPPLER, İMMÜN PROFİL VE HİGH SENSİTİVE C-REACTİVE PROTEİN DÜZEYLERİNİN GEBELİK SONUÇLARI VE YENİDOĞAN ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - HANAY, FETHİ (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışma, 2. trimesterde bakılan maternal serum sitokin düzeyleri ve uterin arter Doppler kan akımı parametrelerinin, gebelik komplikasyonları ortaya çıkmadan, erken dönemde öngörülebilmesi amacıyla planlanmıştır.Bu çalışma, gebeliğin 2. trimesterinde rutin gebelik kontrolü nedeniyle başvuran sağlıklı 88 gebe üzerinden yürütülmüştür. Olguların demografik özellikleri belirlenmiştir. İkinci trimesterde tüm olgulardan alınan venöz kan örneklerinde sitokin ve high-sensitive C-reactive protein (hs-CRP) düzeyleri tespit edilmiş, uterin arter Doppler ultrasonografi ile akım ölçümleri saptanarak bunların gebelik komplikasyonları ile ilişkili olup olmadığı araştırılmıştır.Gebelik sırasında ortaya çıkan komplikasyon ve bulgulara bakıldığında olguların % 11,3'ünde preeklampsi (PE), % 10,2'sinde intrauterin gelişme geriliği (IUGR), % 6,8'inde erken membran rüptürü (EMR), % 4,5'inde preterm eylem (EDT) mevcut idi. Normal gebelikler ile PE grubu karşılaştırıldığında IL-4, IL-10, TGF-ß1 ve IFN-? seviyelerinin PE grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir. Notch (çentik) varlığı ile preeklampsi gelişmesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Notch pozitifliğinin preeklampsiyi öngörmedeki sensitivite, spesifisite, pozitif ve negatif prediktif değerleri ise sırasıyla % 80, % 82, % 36 ve % 96 olarak saptanmıştır. Sitokin düzeyleri ile gebelik komplikasyonları arasında PE hariç ilişki saptanmamıştır.Sonuç olarak, uterin arter Doppler ölçümlerinin preeklampsiyi olabildiğince erken tanımlamadaki sensitivite oranları tatmin edicidir. Ayrıca çalışmamızda, 2. trimesterde bakılan sitokin düzeyleri ile gebelik komplikasyonları arasında PE hariç ilişki saptanmamıştır. Özellikle 20-24. haftalar arasında bakılan IL-10, IL-4, TGF-ß1, IFN-? düzeyleri, preeklampsi ve preeklampsiye bağlı komplikasyonları öngörmesi açısından değerlendirilebilir.Anahtar Kelimeler: Gebelik, uterin arter Doppler, sitokin, interlökin, C-reaktif protein.

This study was designed to predict pregnancy complications by determining maternal serum cytokine levels and uterine artery Doppler blood flow measurements at second trimester.This study was performed on 88 healthy pregnant women who received routine prenatal care. The demographic features were reported. In the second trimester, cytokine and high-sensitive C-reactive protein (hs-CRP) levels were obtained in venous blood sample from all participants and uterine artery Doppler ultrasonography was performed to measure blood flow and the relationship of pregnancy complications was determined.When complications and results were considered, it is found that the incidences of preeclampsia (PE), intrauterine growth restriction (IUGR), early membrane rupture (EMR) and preterm delivery (EDT) were noticed as 11.3 %, 10.2 %, 6.8 % and 4.5 %, respectively. It was determined that the levels of IL-4, IL-10,TGF-b1 and IFN were significantly higher in preeclamptic women when compared with normal pregnants. There was a significant relationship between presence of notch and occurance of preeclampsi. The sensitivity, spesificity, positive and negative predictive values of notch positivitiy to determine PE were 80 %, 82 %, 36 % and 96 %, respectively. No significant relationship between cytokine levels and pregnancy complications were found except preeclampsia.As a result, uterine arterial Doppler measurements were highly sensitive to predicting PE. There was no relationship between cytokin levels in second trimester and pregnancy complications except preeclampsia. The levels of IL-10, IL-4, TGF-ß1, IFN-? examined in 20-24 weeks of pregnancy were found to be important to predict PE and complications of PE.Key Words: Pregnancy, uterine arterial Doppler, cytokine, interleukin, C-reactive protein.
The effect of uterine arterial doppler measurements, immune profile and high sensitive c-reactive protein levels on the pregnancy and fetal outcome in second trimester pregnants
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum