A case of Brachygnathia Inferior (Micrognathia) in a Calf - Taşal, İbrahim; Aytekin, Önder (My University, 2015)
Bu çalışmada, Elazığ'da suni tohumlama sonrasında gebe kalan İsviçre Esmeri bir düveden doğan 7 günlük dişi bir buzağıda Brachygnathia inferior (Micrognathia, Parrot-Mouth) olgusu sunuldu. Yapılan inspektif muayenede buzağıdaki doğmasal anomali Brachygnathia inferior olarak tanımlandı. Buzağıda alt çenenin üst çeneye göre 9 cm kısa olduğu, kesici dişlerin çarpık olduğu, üst damağın normal olduğu ve dilin büyük kısmının dışarıda kaldığı gözlendi. Dilin uç kısımlarında kuruma sonucu renk değişimi gözlendi. Buzağının annesini ememediği ve biberonla beslendiği görüldü. Ellibeş gün sonra yapılan kontrolde buzağıda yeterli beslenememeye bağlı olarak gelişim geriliği tespit edildi. Sonraki takiplerde buzağının 70. güne kadar biberon aracılığıyla sadece sütle beslendiği ve üç aylıkken öldüğü bilgisi alındı. Brachygnathia inferior olgusu 7 ve 55. günlerde fotoğraflandı
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Veterinerlik; Anatomi ve Morfoloji