Elazığ merkez bölgesinde kadınların çevresel sigara dumanına maruziyeti ve bu konudaki bilgi ve tutumları - Battal, Semra; Güneş, Gülsen; Açık, Yasemin (My University, 2009)
Sigara sağlık üzerinde negatif etkileri yanında sigara içmeyen pasif sigara içicilerinde de önemli sağlık problemlerine neden olmaktadır. Bu çalışmada kadınların pasif sigara içiciliği ile ilgili bilgi, tutumlarını değerlendirmek,sigara içmeyen kadınların çevresel sigara dumanına maruziyet durumlarının belirlenmesi ve çevresel sigara dumanına maruziyet durumları ile bazı sosyodemografik özelliklerinin ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel nitelikteki bu çalışmaya Elazığ il Merkezi bölgesinde 21 aile hekimliği merkezlerine başvuran 15-49 yas 610 kadın katılmıştır. Sigara içmeyen 227 kadının pasif sigara maruziyet durumları incelenmiştir. Pasif sigara maruziyeti toplam 10 puan üzerinden değerlendirilmiştir. Bulgular: Pasif maruziyet toplam puanına göre hiç maruz kalmayan %15.4 (0 puan),çok fazla maruz kalan %5.7’dir (9-10 puan). Kadınların %84.6’sı pasif sigaraya maruz kalmaktadır,%65.6’sı evde, %64.7’si ev dışında maruz kalmakta, %64.6’sının esi sigara içmektedir. Araştırmaya katılan sigara içmeyen kadınların %35.7’ si evlerinde sigara içilmesine asla izin vermemekte, %52.4’ü yalnız belli bir odada sigara içilmesine izin vermekte, %11.9’u evinde sigara içilmesine izin vermektedir. Sonuç: Bu çalışmada sigara dumanına en fazla genç, ev hanımı, evli, gelir durumu ve eğitim seviyesi düşük, çok çocuklu kadınlar maruz kalmaktadır. Eğitimler bu gruplara yönelik yapılmalıdır. Ekonomik önlemler ve yasaklar dışında eğitimin önemi büyüktür. Sağlık personeli rutin kontrollerle ev ziyaretleri sırasında pasif sigara konusuyla ilgili bilgi aktarmaya daha fazla önem vermelidir.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri