KLİNİK ÖRNEKLERDEN İZOLE EDİLEN PSEUDOMONAS AERUGİNOSA SUŞLARINDA BETA LAKTAMAZ YAPIMININ FENOTİPİK YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI - PİRİNÇÇİ, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2011)
Pseudomonas aeruginosa, yüksek mortalite ve morbidite ile seyreden hastane infeksiyonlarına neden olmaktadır. Bu infeksiyonlarda erken ve etkin antibiyotiklerle tedaviye başlanması önem taşımaktadır. Nozokomiyal infeksiyon etkeni olan Pseudomonas aeruginosa antimikrobiyal ajanlara karşı giderek artan direnç tedavide sorun oluşturmaktadır. Hastane infeksiyonlarında doğru ampirik tedavi yaklaşımı için, o hastanede infeksiyonlara neden olan mikroorganizmalar ve direnç özelliklerinin bilinmesi önemlidir.Çalışmamızda Ocak 2011-Haziran 2011 arasında hastane infeksiyonu etkeni olarak izole edilen 200 adet Pseudomonas aeruginosa'da beta-laktamaz pozitifliği, kromojenik nitroseferin testi ile 162 suşda tespit edildi. İndüklenebilir beta-laktamaz pozitifliği (IBL) disk yakınlaştırma yöntemiyle 130 suşda, genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz pozitifliği (GSBL) çift disk sinerji yöntemiyle 8 suşda ve metallo beta-laktamaz pozitifliği (MBL) imipenem-EDTA kombine disk difüzyon testi ile 24 suşda tespit edildi. Ayrıca Pseudomonas aeruginosa suşlarında seftazidime % 26, sefoperazona % 48, sefepime % 45, imipeneme % 18, meropeneme % 16, piperasilin-tazobaktama % 35, aztreonoma % 44, gentamisine % 32, amikasine % 26 siprofloksasine % 40, seftriaksona %56 ve sefotaksime %72 oranında direnç saptandı.Çalışmamızın sonucunda Pseudomonas aeruginosa suşlarında yüksek oranda antibiyotik direnci ve çoğul direnç özelliği görüldü. Seftazidim, amikasin, karbapenem, piperasilin, gentamisin direnç oranları diğer antibiyotiklere göre daha düşük tespit edildi. Hastanemizde Pseudomonas aeruginosa suşlarında direnç profilinin belirlenmesi, beta-laktamaz üretiminin ve fenotiplendirilmesinin belirlenmesi, doğru tedavi politikalarının oluşturulabilmesi ve antibiyotik direncinin engellenmesi açısından oldukça önemlidir.Anahtar Kelimeler: Pseudomanas aeruginosa, IBL, MBL, GSBL, beta-laktamaz

Pseudomonas aeruginosa infections have high and mortality. Prompt and effective antibiotic use is very important in the treatment of hese infections. İncreasing resistance rates to various antimicrobial agents among Pseudomonas aeruginosa strains isolated from nosocomial infections are problem in the treatment. Considiring the causative microorganisms and their antimicrobial resistance paterns are essential for rationol ampiric treatment of nosocomiol infections.The aim of this study was to detect beta-lactamase production and antibiotic resistance of Pseudomonas aeruginosa strains isolated from various clinical specimens in our hospital between January 2011-June 2011. The beta-lactamase production was determined by chromogenic nitrocefin, test in 162 of nosocomiol 200 Pseudomonas aeruginosa strains. Inducible beta-lactamases were detected in 130 of isolates by disk approximation test. Extended spectrum beta-lactamases were detecdet in 8 isolates by double disk synergy methods. Metallo-beta-lactamases were detected in 24 isolates by imipenem-EDTA combined disk test. The resistance of Pseudomonas aeruginosa strains to antipseudomonal antibiotics was determined by disk diffusion test according to Clinical and Laboratory Standarts Institude recommendations. Recistance to ceftazidime was found to be %26, to cefperazone %48, to cefepime %45, to imipenem %18, to meropenem %16, to piperacillin-tazobactam %35, to amikacin %26, to gentamicin %32, to aztreonam %44, to ciprofloxasin %40, to cefotaxime %72, to ceftriaxon %56.Our result indicate that Pseudomonas aeruginosa strains have high antimicrobial resistance rate and multiple antibiotic resistance. In relatively, resistance to ceftazidime, amikacin, carbapenems, piperasilin-tazobactam was lower than other antibiotics. Determine the profile of antibiotic resistance and determination of beta-lactamase production and beta-lactamase phenotype in Pseudomonas aeruginosa in our hospital is very important for the prevention of antibiotic resistance and in determining the right treatment to determine the policies.Key Words: Pseudomonas aeruginosa, IBL, MBL, GSBL, beta-lactamase
Beta - lactamase production in Pseudomonas aeruginosa strains isolated from clinical specimens to investigate the phenotypic methods
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Mikrobiyoloji