ULUS-DEVLET, MİLLİYETÇİLİK VE BASIN: SELF-DETERMİNASYON BAĞLAMINDA KUZEY IRAK VE KATALONYA REFERANDUMLARININ TÜRK BASININDAKİ TEMSİLİ - YILDIZ, SEZER (Fırat Üniveristesi, 2018)
Self-determinasyon, kendi kaderini tayin etme hakkı 20. Yüzyıl da Avrupa'da uygulanmaya başlayan bir olgu olup, kimi halklar devlet ayrılma yoluyla bağımsızlık kazanmak amacıyla, kimileri de özerklik kazanmak için kullanmaya çalışmışlardır. Bu bağlamda da konumuzu oluşturan Kuzey Irak ve Katalonya referandumlarını self-determinasyon bağlamında ele almak mümkündür. Günümüzde medya tüm geçerliliğini ve gücünü artırarak sürdürmektedir. Bu durum haber medyasına, haber basınında da görülmektedir. Basın en güçlü işlevlerinden biri temsil yoluyla gerçekliği yeniden üretmektir. Bu noktada bu çalışma da yakın zamanda gerçekleştirilmiş olan Kuzey Irak ve Katalonya referandumlarının self-determinasyon bağlamında Türk basınında nasıl ele alındığı incelenecektir. Türk basınının bu iki referanduma nasıl yaklaştığı, self-determinasyon bağlamında ele alıp almadığı, referandumları hangi kavramlar üzerinden değerlendirdiğini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Ayrıca medyanın milliyetçiliği yeniden üretim noktasında nasıl temsiller gerçekleştirdiği üzerinde durulmuştur. Bu inceleme seçilmiş olan Cumhuriyet, Sabah, Habertürk, Hürriyet ve Bianet gazeteleri üzerinden gerçekleşmiştir. Bunun yanında elde edilen veriler yöntem olarak içerik ve söylem çözümlemesi yöntemiyle analiz edilmiştir.

Self-determination, the right to self-determination In the 20th century, Europe beganto be implemented, and some people stried to gainin dependence through states ecessionando thers to gainautonomy. In this context, it is possible to discuss the Northern Iraq and Catalonia referendums, which form the position, in the context of self-determination. Today, the media is continuing to in crea seall its validity and power. This is seen in the news media, in the news press. The press reproduces reality through representation, one of its most powerful functions. At this point, this study will examine how there cent referendums on Northern Iraq and Cataloniaa rehandled in the Turkish press in the context of self-determination. It is aimed to show how the Turkish press approached these two referendums, whether theyad dress them in the context of self-determination, and which concepts the yevaluate referendums. This review has beenconducted on selected Cumhuriyet, Sabah, Habertürk and Bianet newspapers. Inaddition, the obtained data were analyzed as a method of contentand discourse analysis.
Nation-state, nationalismand the press: Representation of the Northern Iraq and Catalonia referendums in the Turkish press in the context of self-determination
Keywords: İletişim Bilimleri; Gazetecilik